Добрев: И ние можем да станем енергийно независими като Румъния


Добрев: И ние можем да станем енергийно независими като Румъния
Снимка: БГНЕС

1908

Румъния спира да купува газ от април, защото намери достатъчно в Черно море и стана енергийно независима. Убеден съм, че ние също ще намерим, защото те потребяват четири пъти повече газ от нас. Това заяви депутатът и председател на комисията по енергетика Делян Добрев, предаде БГНЕС.

През 2012 подписахме договор с "Тотал", "ОМВ" и "Репсол", които проучват една част от българското Черно море - те са в третата година на своите проучвания, а през февруари 2016 ще започне първият сондаж, посочи Добрев. Той отбеляза, че това е най-важният приоритет не само за България, но и за региона, тъй като газът ще бъде значително по-евтин.

"Потенциалът на Черно море съществува", категоричен бе бившият енергиен министър. Той обясни, че вчера е излязла новината, че Румъния вече е енергийно независима по отношение на доставките на газ. "От април Румъния спира да купува газ от който и да е вносител, защото задоволява потреблението си със собствен газ", каза Добрев и обясни, че тяхното потребление е четири пъти по-голямо от нашето - ние потребяваме около 3 млрд. кубика, а те около 11-12 млрд. кубика. "Румънците намират достатъчно газ, за да задоволяват своето потребление. Убеден съм, че ние също ще намерим, за съжаление малко закъсняхме, защото те са започнали 7-8 години преди нас", изрази увереност председателят на енергийната комисия в 43-ото НС.

Добрев посочи, че освен находището "Хан Аспарух", има решение на Министерски съвет за търсене на компании, които да търсят и проучват в останалите два блока в Черно море - "Терес" и "Силистар". "Чакаме следващата седмица да излезе обявата в официалния вестник на Европейската комисия. От тази дата ще започне да тече 155-дневен срок за подаване на оферти. Имаме заявен интерес от няколко от световните компании, които са лидери в тази сфера. Надявам се тези два конкурса също да бъдат много успешни и да започнем проучванията на "Терес" и "Силистар" още през 2015 година", каза Делян Добрев.

Той обясни, че Румъния добива газ от собствени находища в Черно море, но блокът, показващ най-голям потенциал, е граничен с "Хан Аспарух". "Самият сондаж, където те доказаха 80 млрд. кубика газ, е на 15 км от българската граница, което за мащабите на тези блокове е изключително късо разстояние", посочи Добрев. Той добави, че в момента върви и сондаж в турската част на Черно море, отново много близо до нашата граница. Дейностите там ще приключат до два месеца и ще имаме повече информация за потенциала и на турското Черно море, каза той. "Това ни дава допълнителна увереност, че потенциал в "Терес" и "Силистар" има. Надявам се възможно най-скоро да можем да задоволяваме потреблението си със собствен добив", обяви той.

След като приключи проучвателната фаза, инвеститорите трябва да вземат окончателно инвестиционно решение за развитието на проекта, обясни Добрев. По думите му обаче, проучвателната дейност струва около 1 млрд. лева, а фазата на добив на този газ струва много повече и обикновено тези решения отнемат години. "Важното е, че стартирахме с "Хан Аспарух", макар и със закъснение, а ще дадем начало и на проучванията и в "Терес", и "Силистар"", обобщи той.

Във връзка с твърденията на съветника по енергийните въпроси към външното министерство Асен Агов, че в САЩ са въведени нови правила за екологични норми за добив на шистов газ, Добрев бе лаконичен. "Шистовият газ за мен не стои на дневен ред. Има действащ мораториум и на този етап нямаме намерение да правим каквито и да са промени в тази област", заяви Добрев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички