Добрев: Сделката за ЧЕЗ трудно ще бъде финансирана


Добрев: Сделката за ЧЕЗ трудно ще бъде финансирана
Снимка: БГНЕС

2775

Моето лично усещане, е че тази сделка много трудно ще бъде финансирана. Това заяви в ефира на БНТ председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев относно осигуряването на финансиране от "Инерком" за придобиването на българските активи на ЧЕЗ Груп.

От думите на Добрев стана ясно, че нито една от тези трите банки, които по-рано изпратиха писма, не е поела ангажимент да финансира сделката.

Най-малко ясно е дали има осигурено финансиране - няма такова финансиране. От купувачът твърдят, че срокът им е 9 месеца да осигурят финансиране от началото на годината. Има още шест месеца, в които купувачът трябва да осигури парите за сделката. Много е трудно да се каже, лично моето усещане, е че тази сделка много трудно ще бъде финансирана, поясни още Делян Добрев по темата.

Проектът АЕЦ "Белене"

С решение на Народното събрание възложихме на кабинета да разработи варианти за използване на оборудването. Мисля, че преди крайния срок от Министерството на енергетиката ще внесат варианти, които ние да одобрим. Най-важното е да не даваме гаранции и да не се ангажираме финансово в някакъв тип сделка, поясни Добрев относно казуса с реализацията на проекта АЕЦ "Белене".

Ние не трябва да имаме договор за задължително изкупуване (на евентуално произведената енергия - бел. ред.). Държавата не трябва да дава държавни, корпоративни гаранции. Държавната енергетика не трябва да предприема ангажименти за гарантиране на минимална цена и държавата не трябва да участва пряко или косвено във финансирането на проекта. Държавата не може да го финансира, категоричен бе депутатът от ГЕРБ.

Всички вече казват, че проектът струва 20 млрд. лв. Този проект винаги е струвал толкова и държавата не може да си позволи да финансира толкова мащабен проект. Ние ще запазим миноритарно участие в този проект и няма да даваме повече пари. Ако се случи така, че се намери инвеститор, то тогава той поема рисковете и ние няма да се чудим какво да правим с оборудването, поясни Делян Добрев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички