Договорът за удължаване на експлоатацията на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" е факт


Договорът за удължаване на експлоатацията на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" е факт
Снимка: БГНЕС

2201

АЕЦ “Козлодуй” подписа договор за изпълнение на дейности по втория етап от Проекта за продължаване на срока на експлоатация на 6 енергоблок с изпълнител Консорциум “Русатом Сервис – Риск инженеринг”. Това съобщиха от централата.

Това стана по време на 15-ото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, проведено в София.

Договорът е поредната значима стъпка от Проекта, който има за цел продължаване на срока на експлоатация на 6 блок до 60 години. Изпълнителят е избран след процедура, проведена съгласно Закона за обществените поръчки, а финансирането се осигурява със собствени средства на АЕЦ “Козлодуй“.

Предмет на договора са дейности, свързани с обосновка на продължаването на срока на експлоатация на блока, като обследване, металоконтрол, разчети и количествени оценки на остатъчния ресурс на конструкциите, системите и компонентите.

Проектът за продължаването на срока за експлоатация на двата 1000-мегаватови блока – пети и шести, е от важно значение не само за АЕЦ “Козлодуй”, но и за енергетиката на България. Двата блока осигуряват повече от една трета от националното електропроизводство и с надеждната си работа допринасят за енергийната сигурност на страната.

Документът бе подписан от изпълнителния директор на АЕЦ “Козлодуй” Димитър Ангелов, генералния директор на “Русатом сервис” Евгений Салков, директора на “Русатом сервис – филиал България” Дмитрий Пашевич, и изпълнителния директор на Риск инженеринг Богомил Манчев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички