Доклад: Проектът "Белене" не е възможен без участие на държавата


Доклад: Проектът "Белене" не е възможен без участие на държавата
Снимка: БГНЕС

3170

Не е възможно ядрен проект, включително и АЕЦ "Белене", да се осъществи без участието на държавата. Това е основният извод от Анализ на риска за различни варианти на проекта АЕЦ "Белене", изготвен от Виенския международен център за ядрена компетентност по препоръка на Българския атомен форум (БУЛАТОМ).

Председател на БУЛАТОМ е Богомил Манчев, чието име нашумя покрай скандала с "Риск Инженеринг" и разследването за консултантските проекти по отношение на АЕЦ "Белене". В крайна сметка досъдебното производство беше частично прекратено.

"Ключова препоръка към българското правителство е сериозно да преразгледа своята “позиция на неучастие“ по отношение на бъдещето на проекта "Белене". В световен мащаб не съществува прецедент, в който ядрени проекти са изпълнявани без участие на държавата. Възможни са различни форми, елементи и степени на участие, сред които такива, вариращи от директно спонсориане, гаранции по заеми, данъчни кредити, дългосрочни споразумения за изкупуване на енергия и договори за разлики в цените", пише в анализа, цитиран от Actualno.com.

Припомняме, че поне досега държавата, в лицето на енергийния министър Теменужка Петкова поддържа тезата, че частен инвеститор трябва да поеме основната тежест от проекта, а държавата да е отговорна само за ядрения риск. Сега, поръчаният от БУЛАТОМ анализ препоръчва да се търси чужд инвеститор, който да действа по модела "строй, притежавай, експлоатирай", а НЕК на по-късен етап да изкупи проекта. Такъв е моделът на строящата се в момента в Турция АЕЦ "Аккую".

Специално по отношение на рисковете, според доклада за "Белене" "на практика" отсъствали регулаторният риск, рискът от недопроектиране и лицензиране на проекта, риска от липса на референтен блок, както и рискове, свързани с "обществена и регионална приемливост".

По отношение на т.нар. политически и социални фактори, авторите на доклада казват, че рискът от тях можел да се намали "чрез обществено обсъждане и изслушване, получаване на междупартийна политическа подкрепа, изтъкване на екологичните преимущества на ядрената енергетика или разработване на политика за управление на отпадъците с правителството".

Още подробности по темата прочетете ТУК.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички