Домусчиев скочи срещу КЕВР: Унищожават българската икономика


Домусчиев скочи срещу КЕВР: Унищожават българската икономика
Снимка:

3033

Такова увеличение на цената на тока ще унищожи цели отрасли в икономиката, като металургия, стъкларска промишленост, биотехнологии и други. Напрежението в индустрията е много голямо. Никой не е очаквал такъв скок, скок, в ситуацията, когато и доклад на ЕК има и доказа, че България е с най-високите ел. цени в Европа за индустрията. Това заяви президентът на КРИБ Кирил Домусчиев по време на общественото обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цената на тока от 1 юли, предаде БГНЕС.

Той коментира, че не вижда КЕВР да взима съответните мерки. "Топлофикации с неефективна енергия и заводските централи продължават да работят. Какво производство и какъв продукт правят тези централи. Говорихме за по-строг контрол над фотоволтаиците, не виждам такъв контрол", каза Домусчиев.

"КРИБ ще подаде сигнал до главния прокурор кой е дал разрешение и се е подписвал да се строят тези американски централи и да плащаме такива цени. Нямаме намерение да плащаме на НЕК, реформи там не видяхме. Не виждаме перспектива и бъдеще, убиваме българската индустрия", каза той.

Президентът на КРИБ обвини КЕВР, че не защитава интереса на народа, изравнявайки цените за индустрията с цените за масовия потребител. "Това го няма никъде в света, а има доста по-комунистически държави от нашата, но го няма. По света минимум 2 пъти цената за индустрията е по-евтина, от тази за населението. Ако не се придържаме към пазарни принципи и сме с най-скъпата електроенергия, не е решение. Убиваме кравата, която дава мляко", коментира Домусчиев.

Той счита, че индустрията, която иска да излезе на протести и да спре производство за определено време, е права. На хората им писна, неслучайно и няма големи инвеститори у нас и няма и да има, алармира още той.

Обясненията на Петкова

Още през следващата седмица ще е готова наредба, която да изключи "предприятията от крупната, от голямата индустрия" от увеличението на цената на тока. За тях токът ще е по-евтин, призна на днешното заседание енергийният министър Теменужка Петкова.

"Иска ми се да проведете една среща в спокоен тон, защото 20% за бизнеса, за индустрията да се вдигне цената е много. Те веднага ще я калкулират в стоките, да не говорим, че Лукарски веднага ще подскочи. И той е подскочил вече, защото на практика ще стане най-скъпия ток за индустрия в Европа към български фирми", каза премиерът Бойко Борисов. Борисов подчерта и, че докато се готвят наредби и обсъждания, той евентуално, "в един момент", може да си позволи да посъветва КЕВР да отложи вдигането на цената на тока с един месец.

КЕВР е направила разчети, съгласно които НЕК ще генерира по-големи приходи от такса "задължение към обществото", която се въвежда във връзка с определянето на цената за индустрията. До настоящия момент такса задължения към обществото, която плащат битовите потребители, е 40,21 лв., а цената, която плаща индустрията и бизнесът, е 18,93 лв. Според КЕВР справедливо е да има изравняване. Точно това изравняване ще попълни дефицита в НЕК, но не изцяло, посочва Петкова анализа на КЕВР. Енергийният министър напомня, че НЕК и ЕСО не са искали поскъпване на тока за новия регулаторен период.

Петкова обаче припомня и, че е приета разпоредба с промените в Закона за енергетиката, направени от сегашното управление съгласно която ще бъде намалена тежестта, която пада върху индустрията във връзка точно с плащането на такса "задължение към обществото". "Задължение към обществото" включва плащанията във връзка с ВЕИ-тата, американски централи, когенерация, топлофикация. А според закона трябва да бъде изготвена наредба за намаляване на тежестта, подчертава Петкова

С други думи - цената, която индустрията плаща по "задължение към обществото", ще бъде намалена, но с едно условие - дружествата и предприятията, които ще могат да ползват тази преференция, ще бъдат избрани по определени критерии.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички