Дончев: Активите на "Южен поток" могат да се използват за газовия хъб


Дончев: Активите на "Южен поток" могат да се използват за газовия хъб
Снимка: БГНЕС

7023

Активите на "Южен поток България", като сервитути и вещни права, могат да се използват при определен сценарий за други проекти в газопреносната мрежа на страната. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът Томислав Дончев. Той отговаряше на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов относно общия размер на направените разходи от България по спрения газов проект "Южен поток".

Димитров и Славов развиваха въпроса си, обяснявайки че страната ни добросъвестно е изпълнявала задълженията си по договора за "Южен поток", като учредяване на сервитути и отчуждаване на земя, но заради това понася негативи. Двамата народни представители попитаха още дали България обмисля да предяви иск срещу руската страна, давайки за пример италианската строителна компания Saipem, която заведе дело срещу дъщерната компания на „Газпром“ South Stream Transport B.V.

"Очевидно е, че "Южен поток" е малко вероятен или съвсем невероятен да се случи", каза Томислав Дончев. Той обаче обясни, че ще има предстояща среща с Европейската комисия, на която ще се обсъжда газовия разпределителен център "Балкан", който страната ни има намерение да се реализира.

По думите на Дончев се коментира един от източниците на газ да са една, две или повече руски тръби в Черно море. Припомняме, че енергийният министър Теменужка Петкова също беше заявила на среща на българо-руската междуправителствена комисия, че България ще разчита на руски газ за газовия хъб.

Относно иска на Saipem, Томислав Дончев обясни, че трябва да се направи разграничение, защото Saipem предявява претенции на база на това, че е изпълнител, което е различно от иск на съакционер, какъвто е българската страна. Основните разходи на от българската страна по "Южен поток" са извършени чрез "Южен поток България", в която участват Българския енергиен холдинг (БЕХ) с 50% и руската държавна газова компания "Газпром" с 50%, каза вицепремиерът.

Още подробности прочетете в Actualno.com.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички