Дончев: Няма да изгубим милиарди заради "Южен поток"


Дончев: Няма да изгубим милиарди заради "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

1504

България ще претърпи загуби заради спирането на проекта "Южен поток", но те няма да са за милиарди. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, предаде БНР.

"Не бих оценил загубите в категории на милиарди, каквито коментари има. Това, че ще има нетни разходи от порядъка на милиарди, това не означава, че толкова са печалбите на България. Доста по-скромни са, включително бъдещи транзитни такси, дори борбата да е за пет или за десет милиона, когато става дума за националния интерес, тя трябва да бъде проведена", каза Дончев.

По думите му България е изпратила писмо до еврокомисаря Марош Шевчович, отговарящ за Енергийния съюз, с предложение за изграждането на газов хъб. Той обясни, че идеята ще бъде предмет на разговори през следващата седмица.

"Считаме, че това е едно добро предложение изцяло в контекста на създаващия се Енергиен съюз. Де факто това не е "Южен поток" 2 или 3. Това предложение следва съвсем друга логика, доколкото не се предвижда изграждането на европейско трасе, поне по начина, по който е съществувало до момента, а и газовият хъб няма да бъде захранван единствено само от тръба, която минава по дъното на Черно море, разбира се, ако това се реализира", допълни вицепремиерът.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички