Дончев: Разглеждаме Израел като потенциален доставчик на газ


Дончев: Разглеждаме Израел като потенциален доставчик на газ
Снимка:

2804

Разглеждаме страните от региона на Средиземноморието и в частност Израел като потенциални доставчици на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Това заяви заместник министър-председателят по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев на двустранна среща с председателя на Националния икономически съвет на Израел проф. Ави Симхон, съобщиха от правителствената пресслужба.

Двете страни имат неизползван потенциал за развитие на отношенията в областта на икономиката и енергетиката, а осигуряването на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците на енергоресурси в региона на Близкия Изток, Средиземноморието и Балканите е неразделна част от постигането на политическа и икономическа стабилност, добави Дончев.

Участниците в срещата се обединиха, че постигането на ефективно сътрудничество в областта на енергетиката в региона, включително и по линия на инициативата на ЕК за Евро-средиземноморска газова платформа, може да послужи като основа за цялостно активизиране на отношенията между страните от района на Близкия Изток, Средиземноморието и Балканите.

По време на срещата бяха обсъдени мерки за насърчаване на МСП, възможности за стимулиране на високотехнологични производства и старт-ъп компании. България може да черпи от опита на Израел в изграждането на научна инфраструктура, основана на центрове по компетентност в ключови за икономиката сфери, заяви вицепремиерът Дончев. Това е база за връзка между бизнеса и образователната система, която да стимулира създаването и предлагането на съвременни, иновативни и икономически атрактивни продукти не само на национално ниво.

Срещата се проведе в рамките на работното посещение на Българската делегация в Израел, водена от министър-председателя Бойко Борисов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички