Дончев: Все още имаме шанс да получил руски газ по Черно море


Дончев: Все още имаме шанс да получил руски газ по Черно море
Снимка: БГНЕС

1406

Невъзможно е проектът "Южен поток" да се случи в първоначалния си вариант заради сблъсъка с европейските правила за либерален пазар. Но България все още има шанс да получи руския газ по Черно море. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред националната телевизия.

"Въпросът е дали част от проекта, и специално морската му част, все още не би следвало да бъде считана за актуална от техническа, икономическа, не ми се иска да го коментирам - от политеческа гледна точка. Защото доколкото ако на българския бряг, като част от територията на Европейския съюз, излиза руска тръба и ако може да се купува газ, това според мен и според анализа на мнозина експерти по никакъв начин не противоречи на европейското законодателство", каза Дончев.

Още тази година ще бъдат предприети конкретни стъпки за реализацията на идеята за строителство на разпределителен център на територията на България, който ще осигури диверсификацията на източниците на природен газ. Планът е готов и още през следващите седмици ще се направи подробен анализ на газово-преносната система заедно с представители на Европейската комисия, съобщи Дончев.

България трябва да си запази позицията на държава, транзитираща природен газ, коментира вицепремиерът и посочи евентуалните източници - интерконекторите с Гърция, руската тръба под Черно море, газовата връзката с Украйна, както и залежите на природен газ в Черно море на територията на България и Румъния.

Припомняме, че вчера България, Гърция и Румъния се договориха за изграждането на Вертикален газове коридор.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички