ЕК да плати за АЕЦ "Белене" или да покаже друга солидарност, настоява Борисов


ЕК да плати за АЕЦ "Белене" или да покаже друга солидарност, настоява Борисов
Снимка: БГНЕС

2175

Не може плащането да е само български проблем, а когато трябва да се спира да е общ проблем. Това заяви българският премиер Бойко Борисов след срещата на върха в Брюксел, визирайки темите АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“, предаде Actualno.com.

Борисов в прав текст каза, че иска ЕК да е солидарна към нас по въпроса - "дали ще платят парите, дали ще ни позволят да строим реактор (бел. ред. - Борисов вероятно има предвид да строим атомна централа в Белене), дали ще ни съдействат да продадем реактор, дали ще ни позволят като частен проект да се строи „Южен поток" (бел. ред. - Борисов вероятно визира това, че „Северен поток“ получи т.нар. opt-out т.е. изключение от Третия либералзиационен пакет. Това стана по молба и на Русия, и на Германия пред ЕК, а за „Южен поток“ Москва никога не е молила Брюксел за изключение).

Затова сме щели да искаме писмен отговор от Европейската комисия по въпроса, като в този отговор ще настояваме да знаем дали Турция и Гърция "ще получат същите санкции" (бел. ред. - като нас) заради участието си в „Турски поток“.

Борисов не обясни в прав текст защо трябва да има санкции за съседите ни, но явно смята, че „Турски поток“ не отговаря на изискванията на Третия либерализационен пакет. Не е ясно и как Турция ще бъде наказана за каквото и да е от ЕК, след като не е член на Европейския съюз.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички