ЕК е разрешила да има доставки на руски газ в хъб "Балкан"


ЕК е разрешила да има доставки на руски газ в хъб "Балкан"
Снимка: iStock/Guliver

3850

Европейската комисия е дала разрешение на България за доставките на руски природен газ за газовия хъб "Балкан", съобщиха от Mинистерството на енергетиката пред БГНЕС.

В писмото на еврокомисаря за енергетиката и климатичните промени Мигел Ариас Канете до министъра на енергетиката Теменужка Петкова се подчертава значението на газоразпределителния център Балкан както за България, така и за региона на Югоизточна Европа. Отбелязва се още, че с неговото изграждане ще се създаде регионален конкурентен пазар на природен газ.

Брюксел приема доставките на руско "синьо гориво" за хъба. В писмото не е уточнено как ще се осъществяват тези доставки – дали ще бъдат директни до България, без да се преминават транзитни държави, както е сега или по някакъв друг начин – по дъното на Черно море с тръба излизаща на българския бряг т.е. своеобразна реализация на "Южен поток".

В писмото се казва, че България трябва да обърне повече внимание и да положи усилия за изграждане на газовите връзки със Сърбия и Гърция, защото те имат стратегическо значение за региона.

Припомняме, че ЕК отпусна два пъти по-малко от исканото от България за възможностите за проучване за обособяването на газов разпределителен център т.е. на хъб "Балкан". Комисията одобри осигуряването на до 920 500 евро за това проучване, които ще бъдат получени от "Булгартрансгаз" ЕАД. При второто си посещение в Турция през тази година, премиерът Бойко Борисов обяви, че ще изпрати писмо до Брюксел с искане България да получава газ от "Турски поток".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички