ЕК е склонна на компромисно решение по въпроса за „Булгартрансгаз“


ЕК е склонна на компромисно решение по въпроса за „Булгартрансгаз“
Снимка: БГНЕС

3328

Европейската комисия е склонна да приеме и други варианти за справяне с проблема с държавния монопол върху достъпа до газовата инфраструктура в страната, пише БНР.

Приватизацията на държавната фирма за транзит на природен газ "Булгатрансгаз" не е единственото решение, стана ясно от изказване на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестегер.

Встенгер отрече ЕК да е поставяла на българското правителството изрично условие да се продаде държавната фирма за транзит на природен газ.

„Нямаме само един предпочитан вариант, че всичко трябва да стане точно по този начин. Някои дялове могат да се приватизират, но може да се намерят и други решения.“, обясни Вестегер.

От две години насам Българският енергиен холдинг се разследва от Еврокомисията за държавен монопол чрез две дъщерни дружества - доставчика на газ "Булгаргаз" и оператора на тръбите "Булгартрансгаз". Те отказват на частните си конкуренти достъп до газопреносната мрежа и до единственото хранилище на газ в България.

„Искаме да се възстанови прозрачността и конкуренцията, за да няма риск от щети загражданите поради твърде близките отношения между дружествата“, уточни Вестегер.

Еврокомисарят потвърди, че разговорите с българското правителство за алтернативни варианти за разделяне на собствеността продължават, но не уточни кога процедурата ще премине на следващ етап.

Припомняме, че в края на юни, антитръстови регулатори на Европейския съюз поискаха от България да продаде държавния оператор на газопреносната мрежа „Булгартрансгаз“.

 

 

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички