ЕК още не е решила дали "Северен порок 2" отговаря на третия енергиен пакет


ЕК още не е решила дали "Северен порок 2" отговаря на третия енергиен пакет
Снимка:

3536

Европейската комисия не е взела решение дали морската част на "Северен поток 2", която минава по дъното на Черно море, попада в рамките на третия енергиен пакет. Това заяви европейският комисар по изменение на климата и енергетиката Мигел Ариас Каниете, цитиран от ТАСС.

"Ние вече сме ангажирани в диалог с всички страни, за да се определи кои европейски стандарти са приложими за "Северен поток - 2", каза той, отговаряйки на въпроса за приложимостта на този проект в третия енергиен пакет на ЕС.

"Въпреки това, „Северен поток” е не само търговски проект, но и проект, който има голямо политическо значение", заяви Каниете.

Европейската комисия официално прие концепцията за повишаване на енергийната сигурност на ЕС”, съобщи комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович. Според него концепцията е част от втори пакет от предложения на ЕК след приемането на енергийна стратегия на ЕС през миналата година, предаде БГНЕС.

"Нашата основна цел е да се намали зависимостта на ЕС от доставките на газ. Взехме си поуки от газовите кризи през 2006 и 2009 г. Ние обмисляме използване на нови технологии, като например по-широкото използване на втечнен природен газ и по-добра експлоатация на нашите газохранилища", заяви еврокомисарят.

"В допълнение, ние подобрихме нашето законодателство в областта на мониторинга на договорите за внос на енергийни ресурси”, обяви Шефчович.

От своя страна, европейският комисар за климата и енергетиката, Мигел Ариас Каниете добави, че ЕК ще проверява договорите за внос със срок на действие над една година. „Европейската комисия ще предостави своята оценка за съответствието на договорите с европейските стандарти в срок от 12 седмици от началото на проверката”, заяви той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички