Експерт: Българският пазар на горива е изключително отворен и конкурентен


Експерт: Българският пазар на горива е изключително отворен и конкурентен
Снимка: iStock/Guliver

2100

Пазарът ни на горивата е изключително отворен и конкурентен, след като цени каквито има във Варна могат да бъдат поддържани. Това каза Светослав Бенчев, експерт от Българската петролна и газова асоциация (БПГА), в интервю за "Фокус" във връзка с цената на горивата на нашия пазар.

По отношение на действията на бизнесмена Веселин Марешки, който предизвика поевтиняване на бензина и дизела във Варна, след като смъкна цената им с 30 стотинки, Светослав Бенчев посочи, че от БПГА няма да коментират конкретни лица, както никога не са го правили. „Нашият пазар е изключително отворен и конкурентен, след като такива цени могат да бъдат поддържани. Това е част от политиката на определени играчи”, обясни той.

„Цените на суровия петрол на международните пазари падат. Същото можем да кажем и за цените на нашите бензиноколонки”, заяви той. По думите му, ако този тренд на суровия петрол се задържи, подобно нещо ще се случи и по бензиностанциите в страната ни.

„Всяка компания сама определя каква да бъде нейната търговска политика спрямо цените. Множество фактори има, които влияят”, поясни той във връзка с елементите на ценообразуването при горивата. Бенчев даде пример, че това са географското разположение на града до съответната петролна база, от която се снабдяват, цената на петрола и други подобни фактори, които определят това да има различни цени в различните градове. Според него това е нормално, както за страната, така и за страните от ЕС. В Париж цените на горивата са доста по-различни от тези, които са в северната и южната част на страната”, посочи пример Бенчев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички