Експерт: Сезонният ефект при цените на горивата ще бъде 10-12 стотинки


Експерт: Сезонният ефект при цените на горивата ще бъде 10-12 стотинки
Снимка: iStock/Guliver

3169

Имаме три сценария по отношение на цените на горивата. Ние сме в ситуацията, когато сезонът оказва своето влияние – повишеното търсене. Сезонният ефект ще бъде в рамките на 10-12 стотинки. Когато падат цените, основната причина да не падат толкова бързо, е това, че са заредени танкерите с горива на предишните цени. Това коментира енергийният експерт Атанас Тасев по повод цените на горивата.

"Когато говорим по тази тема трябва да заявим конфликт на интереси. Той предполага, че хората, които говорят, нямат ангажимент към участниците в пазара, които формират една или друга цена. Говорим не само за бензиностанции, но и за компании в тази сфера", заяви от своя страна бившият посланик в Москва Илиян Василев пред Нова телевизия.

По думите му сезонният фактор не работи, тъй като той действа през юни, когато се формира буферите в търговците, които заявяват суров нефт, защото в началото на август пикът вече е преминал.

"Имаме пленена държава, в която институциите просто са блокирани. Има нова Комисия за защита на конкуренцията, която сега ще направи някакво разследване, което ще падне в съда. Има и Комисия на потребителите, която нищо не може да направи. Националната агенция по приходите е основният играч, който трябва да влезе и да види", коментира Василев.

Според него това не може да стане без политическа протекция и поясни: „Имате в борда на рафинерията представители на всички политически партии, в КЗК също, формира се един финансов ресурс 20 ст. на литър и го умножете по 3 млрд. л годишно… Аз говоря за гранд корупция – това, което Центъра за изследване на демокрацията изяви като „пленена държава“.

Още подробности от разговора на експертите прочетете в Actualno.com.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички