Експерт: Трудно е да се каже, че в българската енергетика има свободни пари


Експерт: Трудно е да се каже, че в българската енергетика има свободни пари
Снимка: БГНЕС

2940

Трудно е да се каже, че в българската енергетика има свободни пари. Това заяви Антон Иванов, експерт от Българския енергиен форум, пред националното радио.

"Решението на Народното събрание в първата си част подкрепя решение на Министерския съвет за спиране на проекта "Белене", т.е. самото решение на НС не спира реализацията на проекта "Белене", но изисква също така да бъдат представени различни варианти и алтернативи за развитие на площадката или за използване на оборудването, така че първата крачка би следвало да бъде направена не от НС, а от МС по предложение на Министерството на енергетиката, в смисъл на това да се предложи стратегия за продължаване на проекта в една или в друга посока и да се обоснове тази стратегия, която да бъде подкрепена от това НС. Смятам, че на този етап решението на НС би било преждевременно, но в крайна сметка такова решение и такава подкрепа на НС за избрана алтернатива ще е необходима на по-късен етап", каза той.

По думите му в разговорите за евентуално развитие на проектите в България, не се търси участието на български икономически субекти извън енергетиката, а в крайна сметка енергетиката е един сектор, който подпомага развитието на икономиката.

"Сега вече е необходимо много бързо да предприемем стъпки, за да изберем коя е най-изгодната алтернатива за България, но този избор да е обоснован, т.е. да има технико-икономически анализи, които да показват защо избираме една алтернатива и защо другите алтернативи, които са възможни, не са приемливи, в този смисъл срещата, която се очаква между "Росатом" и българските компании, е важна от гледна точка на това да даде аргумент, но решението си е на българската страна и българската страна трябва да даде ясна обосновка", заяви още експертът.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички