Експерти: Като спира "Южен поток", Путин си показва мускулите


Експерти: Като спира "Южен поток", Путин си показва мускулите
Снимка:

826

Путин се опитва да излезе от западната изолация, като спира "Южен поток". По този начин той показва мускули. Това заяви бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по повод вчерашното изказване на руския държавен глава за бъдещето на газопровода. Дори депутатите от Думата са изненадани макар да крият умело това.

"Ако някой твърди, че България е виновна за спирането на проекта - то това не е така и ще трябва да се срещнем на международен арбитраж, защото именно Русия го спира", категоричен беше бившият министър.

Трайков обяви, че като министър е смятал, че проектът е бил изгоден за страната ни. Той обаче бил направен изгоден за 10-ма души.

В крайна сметка демонстрацията от снощи в Турция е подобна на тази между Русия и Китай - приети са условия, които са отказвани много време. По този начин Путин и компания успяват да минат между България и Украйна при преноса на газ.

От своя страна съветникът на министъра на икономиката Владимир Каролев попита риторично в ефира на bTV: "Боб ли е хвърлял г-н Путин, та да съобщи цифрата на загубите за България". Той добави, че първата работа на България сега е да разбере дали наистина "Южен поток" е спрян.

Ако решението е окончателно, то служителите от "Южен поток - България", трябва да бъдат изпратени в неплатен отпуск. Освен това ресорният министър на енергетиката Теменужка Петрова трябва да се поинтересува какви пропуснати ползи ще понесе страната ни.

Доколкото знам са похарчени 50 милиона лева, от които половината са от нас, половината са от руснаците, коментира още Каролев.

Аз съм крайно разочарован и това е предателство към бъдещите поколения в нашата страна, коментира депутатът от БСП-Лява България Жельо Бойчев. Според него е нормално една страна да има алтернативни варианти при подобни проекти като "Южен поток". Най-вероятно транзитният газ към Турция и Гърция ще ни заобикаля и нищо чудно да получаваме газ от Турция.

Няма да си използваме географското си положение, отчете друг недостатък на обявеното снощи решение "червеният" депутат. Според него много български фирми са щели да бъдат включени в строежа на българската част на "Южен поток". За това ако е имало проблем с изпълнителите, те е трябвало да бъдат сменени.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички