Еленко Божков насочи презентацията си за член на КЕВР срещу ЕРП-тата


Еленко Божков насочи презентацията си за член на КЕВР срещу ЕРП-тата
Снимка: БГНЕС

3747

От изключителна важност е да се завърши започнатата процедура по отнемане на лицензите на ЕРП-тата. Това заяви кандидатът за член на КЕВР Еленко Божков по време на изслушването пред Комисията по енергетиката, предаде БГНЕС.

Божков се обяви и за детайлна проверка на електроснабдителните дружества, за да се разбере дали не продават на гражданите енергия, закупена на свободния пазар. Бившият член на комисията и настоящ кандидат за поста подчерта, че в контекста на пълната либерализация на енергия пазар, ролята на независимия регулатор не само ще се запази, а ще бъде още по-сложна и отговорна. Според Божков ролята на КЕВР ще бъде съществена за защита на потребителите и прекратяване на недостатъците на монополите, за осигуряване на прозрачност и надзор на пазара, както и при редуциране на непазарните добавки в цената на енергия.

"Съществено значение има жалбата на КЕВР до ЕК за прекомерна държавна помощ с договорите за изкупуване на енергия от ВЕИ", подчерта Божков и допълни, че е редно преминаването от преференциални цени и дългосрочни договори към зелени сертификати при ВЕИ-тата. Божков се обяви и за подновяване на инвестиционната проверка на ВЕИ.

По отношение на независимия борсов оператор, Божков припомни, че борсата е лицензирана, но все още не действа. Той поясни, че с последните промени в Закона за енергетиката, тя е дефинирана като страна по сделките, а не като посредник.

Кандидатът за комисар в КЕВР каза още, че е необходима нова детайлна методика за технологичните разходи при производство, преноса и разпределението на ел. енергия. Според него трябва да се осигури баланс между енергийните предприятия и клиентите, както и равнопоставеност.

Енергийният експерт подчерта и необходимостта от развиване и задълбочаване на отношенията с международните и европейските институции, които имат отношение към енергетиката.

Припомняме, че Еленко Божков беше уволнен като член на КЕВР от служебното правителство на проф. Георги Близнашки.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички