Енергетиката е най-корумпираният сектор, твърди Плевнелиев


Енергетиката е най-корумпираният сектор, твърди Плевнелиев
Снимка:

2571

Енергетиката е секторът, който е най-тежко засегнат от корупцията. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на форум в столицата.

По думите на държавния глава корупцията е "допълнителен данък за достъп до публични услуги". Плевнелиев подкрепи проекта за Закон за противодействие на корупцията и предупреди, че с него не бива да се правят компромиси.

"Една държава не би била суверенна без либерализация на енергийния пазар", каза държавният глава и се върна към някои от проектите като АЕЦ "Белене" и "Южен поток", които постави в категорията Големия шлем. Според Плевнелиев всеки българин плаща за провала на тези проекти, съобщава БНР.

"Ако можехме да отсеем проекти като "Белене", "Цанков камък", КТБ, фалиралите банки през 1996 -1997-ма година, съсипаната приватизация и всички десетки милиарди, преминали през ръцете на държавата, къде щяхме да сме сега", попита риторично президентът.

Междувременно проучване на Центъра за изследване на демокрацията показа, че всеки пети българин е участвал в корупционна схема през миналата година.

Наблюдава се изключително притеснителна тенденция за обвързаност между власт и бизнес интереси. Това партньорство ощетява държавата и гражданите.

"България е на нивата на корупция преди 15 години. Няма никакъв сериозен положителен ефект към намаляване на корупцията", каза Димитър Марков от Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията.

"До 2011 г. нивата на корупция у нас спадат, но сега отново са 22% засегнати годишно - т.е. 1,3 млн. такива случаи веднъж годишно, което е много", допълни Александър Стоянов от ЦИД.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички