Енергийната борса се бави, за да се защитят родните електропроизводители, според експерти


Енергийната борса се бави, за да се защитят родните електропроизводители, според експерти
Снимка: БГНЕС

3958

Една от причините да се бави българската енергийна борса е желанието да се защитят родните производители на ток и вътрешният електроенергиен пазар. Около това становище се обединиха експерти от сектора.

Мненията им обаче се разминават за това как борсата би повлияла върху цените на тока, пише БНР.

Според Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията, в момента изкуствено се поддържат ниски цените на тока за бизнеса, които може да скочат при отварянето на пазара.

"При отваряне на електроенергийната борса постепенно ще се получи съединяване между българската борса и гръцката, от което естествено ще се освободят електроенергийни потоци в двете посоки, а от там вероятно цената на тока за бизнеса в България ще нарасне", смята Владимиров.

Не е задължително отварянето на пазара да доведе до поскъпване на тока – тази теза пък защити Антон Иванов от Българския минен и енергиен форум. Според него борсата дава възможност за обединение със съседни пазари, но това обединение не е автоматично."То подлежи на специални режими на уточнение на обемите, които се търгуват през съответната борса. Защо да говорим за гръцкия пазар и за гръцката борса? Обединение може да се търси на Север, където енергията е с по-ниска цена, тоест това е вече въпрос на избор", заяви Иванов.

Днес Българският енергиен холдинг (БЕХ) трябва да представи как и кога би могла да заработи българската енергийна борса. Припомняме, че БЕХ сключи договор със Световната банка, която ще консултира холдинга за цялостен преглед на финансовото състояние на българския енергиен сектор и набелязване на стъпки за преминаване към пълна либерализация на пазара на електрическа енергия до края на годината.

БЕХ трябваше да избере банка или банки, които да осигурят кредитния ресурс за издължаване на Националната електрическа компания (НЕК) към американските централи в Маришкия басейн. Според параметрите на договорите с двете американски централи са ясни трябва да се постигне намаление на цената за разполагаемост, като ще се спестяват 96 млн. лева общо за двете централи годишно, или в рамките на оставащия срок от договора ще се спестят близо 1 млрд. лева.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички