Енергийната борса започна работа с демонстративна сесия


Енергийната борса започна работа с демонстративна сесия
Снимка: МЕ

2689

С провеждането на първа демонстрационна сесия, на която нагледно бяха представени функционалностите и възможностите на системата за борсова търговия за пазар „ден напред“, започна работа Българската независима енергийна борса. По думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова това е дълго очакваната и решителна крачка за полагане на стабилни основи за развитие на българската електроенергетика.

В официалния старт на енергийната борса участваха и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, директорът на дирекция „Вътрешен енергиен пазар“ към главна дирекция „Енергетика“ на ЕК Клаус-Дитер Борхард и други. В демонстрацията на борсова търговия се включиха производители и търговци на електроенергия, представители на индустриални и битови потребители, съобщиха от Министерството на енергетиката.

При откриването на тестовата сесия Петкова подчерта, че процесът по преминаване към пълна либерализация на пазара у нас ще е плавен, като за всеки един от етапите ще бъдат анализирани потенциалните рискове и ще се предприемат мерки за тяхното минимизиране. Като най-важна задача тя определи дефинирането на групите уязвими потребители в страната, както и разработването на най-добрите механизми за тяхната защита.

Днес се проведе и първата среща на сформирана работната група между експерти на Министерството на енергетиката и Европейската комисия. Директор Клаус-Дитер Борхард и министър Петкова бяха категорични, че приоритетна задача пред работната група ще е набелязването на конкретни мерки за защита на уязвимите потребители в България. По думите на директор Борхард началото на работа на енергийната борса у нас е ясен знак за ЕК, че България обръща енергийната си система към пазарните принципи. Пазарът ще предостави повече възможности и конкуренция за фирмите и за бита, каза още той. В процеса на либерализация, при наличието на повече участници на пазара, цените на електроенергията се балансират, допълни директор Борхард.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички