Енергийната комисия не прие обясненията на "Енерго-про" за отчетния период


Енергийната комисия не прие обясненията на "Енерго-про" за отчетния период
Снимка: Thinkstock/ Guliver

4497

Наредбата, която определя правилата за отчитане на потреблението на ток излезе виновна за невъзможността на „Енерго-про” да не спази отчетния период от 31 дни.

Според представителите на дружеството, които се изказаха пред парламентарната енергийна комисия, „Енерго-про” е направило междинен отчет, за да може да се вмести в срока от 31 дни по чл. 3, ал. 4 . Беше припомнено, че при промяната на наредбата и вкарването на срока от максимум 31 дни за отчет, е било препоръчано от експерти от ДКЕВР да се прави междинен отчет и тази възможност е предвидена в Наредбата, определяща правилата за отчитане на потреблението на ток. Използвахме опцията за междинен отчет, за да не изпуснем срока от 31 дни, казаха от „Енерго-про”.

Направихме всичко възможно да не натоварваме клиентите си, затова и предвидихме 15 дни допълнително за плащане на сметките, заяви Стефан Абаджиев, управител на „Енерго-про”. И даде още едно оправдание – софтуер за отчитане на фактурите , с който не можело да се прави по-дълъг срок за плащане. Предупредихме обаче за възможността за разсрочено плащане, добави той. Нямаше да се стигне дотук, ако изрично беше уточнено в закона да няма две фактури за срок на отчитане от 31 дни.

Тук председателят на комисията Делян Добрев попита как фактура до 10 януари и фактура от 9-ти до 19-ти януари имат един и същ срок за плащане. Абаджиев отговори, че имало група клиенти с отчет на 21 декември, които обаче трябвало да плащат на 26-ти януари т.е. повече от 31 дни. Затова „Енерго-про” предупреждавало тези клиенти по телефона и чрез информационните си центрове, че има възможност за разсрочено плащане.

Абаджиев каза още, че в „Енерго-про” имало четири жалби заради по-дълъг отчетен срок, но призна за „стотици обаждания на ден” относно сметките за ток – стойност и срокове, както и разяснения.

Тук бившият енергиен министър Драгомир Стойнев попита дали всички клиенти на „Енерго-про” получават фактури и кога я получават – дали когато платят или преди това, за да бъдат уведомени колко е сметката. Да, всички получават фактури предварително – по хартиен и електронен път, отвърна Абаджиев. Същото казаха и другите две ЕРП-та.

Не приемаме тези оправдания, казаха в един глас Делян Добрев и бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов. Добрев добави, че ако „Енерго-про” имаше „умни електромери”, нямаше да има и един проблем. Абаджиев възрази, че дистанционният отчет струва по-скъпо и ДКЕВР се е съгласила през миналата година да не одобрява инвестицията, защото е голяма.

Другите ЕРП-та

Същевременно от EVN обясниха, че техните клиенти са разделени четири отчетни периода, за да не бъде нарушаван срокът от 31 дни за отчет. За декември миналата година в срок са отчетени 99,79% от клиентите. 0,21% са отчетени за срок от повече от 31 дни поради липса на достъп до електромерите, а 0,07% не са отчетени за 31 дни поради „обективни условия”. Подадени са девет жалби до дружеството, но не заради отчетен период, а заради възражения относно стойността на фактурата. Две от жалбите са уважени, казаха от EVN. И добавиха – не можем да се съгласим с г-жа Магдалена Ташева (бел. ред. – депутат от „Атака”), че „надуваме цените”.

От ЧЕЗ заявиха, че при тях отчетите са спазени на 100%. За периода декември – януари има една жалба за неспазване на срока на отчитане от 31 дни, която не е била основателна.

Дебатът

Добрев потвърди, че за ЧЕЗ и EVN няма сигнали така, както за „Енерго-про”. Именно при „Енерго-про” са регистрирани 67 хил. потребители, които са получили фактури „две в едно” – отчитане за по-голям период от 31 дни.

Същевременно бившият директор на АЕЦ Козлодуй Валентин Николов попита дали държанието на „Енерго-про” не предполага предизвикване на социално напрежение или е отношение към държавата. Припомняме, че точно преди Коледа Добрев изрично предупреди ЕРП-тата да не . А Драгомир Стойнев предупреди тонът да не е твърде рязък, защото EVN води дело срещу България и че ЧЕЗ също се кани да заведе такова. Делото на EVN е заради нарушаване на международните споразумения за инвестиции. Спорът произтича от действията на българските регулаторни власти и на кабинета „Орешарски” във връзка с ценообразуването на електроенергията и компенсациите за задължителното изкупуване на възобновяема енергия.

Заради тази забележка Магдалена Ташева възропта, че щом някой си водел арбитраж, значи българските институции трябва да спрат да работят. И добави, че ЕРП-тата по презумпция приемали, че по празниците българите удвоявали консумацията. Сега възрастните хора да ходят по съдилища ли, попита риторично Ташева. И заяви, че сега всяко ЕРП можело да дестабилизира правителството.

За финал Ташева също поиска за отнемане на лиценза на електроразпределителните дружества.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички