Енергийният министър мълчи за поскъпването на тока


Енергийният министър мълчи за поскъпването на тока
Снимка: БГНЕС

2638

Може ли да очакваме поскъпване на ток за тази зима - на практика енергийният министър Теменужка Петкова така и не каза какво може да се очаква. За цената на природния газ обаче министърът посочи, че ще има намаление – с близо 4%, позовавайки се на председателя на КЕВР Иван Иванов (бел. ред. - "Булгаргаз" поиска поевтиняване с около 7%, но като се сметне влиянието на такса "пренос", то ще е по-малко). Петкова коментира темата заради промяната на методиката за определяне на такса "пренос" на природния газ.

На въпрос дали държавата очаква протести от бизнеса заради новата цена на газа, Петкова отговори, че той е в правото си да го стори. Тя каза пред bTV, че държавата ще направи проверка на документите и реда за определяне на новата такса "пренос" от "Булгартрансгаз", която в момента е 19,73 лева на 1000 куб. метра и сега ще се оскъпи със само 71 стотинки. Припомняме, че имаше брожения относно промяната и твърдения, че тя ще оскъпи газа от 1 октомври с до 60%.

Теменужка Петкова така и не каза конкретно дали си заслужава да строим АЕЦ "Белене", защото все още не е готов докладът на БАН по темата. Тя не каза и кога ще е готов документът, но по неофициална информация на Actualno.com това може да стане до края на днешния работен ден (15 септември). Освен това, пак по неофициална информация, изчисленията сочат, че "Белене" няма как да е на печалба, ако е частен проект без никакво държавно участие, защото няма как да се гарантира печалба на частния инвеститор.

Относно кражбата на ток и вече невероятните ѝ размери, енергийният министър посочи, че от много време насам имало опити да се промени законовото положение – крадците да плащат само 39 лева за мегаватчас, защото това беше нивото на технологичните загуби и само за три месеца назад. КЕВР опита да промени това, но имаше оспорване в съда – Комисията обаче увеличи цената на технологичните загуби и сега плаща повече, макар и пак само за три месеца назад, добави Петкова. И увери, че държавата действа, защото имало много осъдени за кражба на ток. Въпреки това Петкова призна, че заедно с КЕВР мислят за нови текстове в Закона за енергетиката за кражбата на ток. Възможен вариант е санкцията т.е. срокът за плащане назад да стане 1 година, а не да е 3 месеца.

През следващата седмица започват проверките на електроразпределителните дружества относно готовността за есенно-зимния сезон. Те се правят за трета поредна година. През октомври ще бъдат проверени всички енергийни предприятия, които осигуряват студения ни резерв, каза Петкова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички