Енергийният министър вече е длъжен да съобщава за съоръжения за минни отпадъци


Енергийният министър вече е длъжен да съобщава за съоръжения за минни отпадъци
Снимка: БГНЕС

1596

Министърът на енергетиката вече е длъжен в десетдневен срок да уведомява обществеността за всяко постъпило заявление за разрешително за съоръжение за минни отпадъци. Това е регламентирано в промените в Закона за подземните богатства, одобрени от парламента на второ четене.

С измененията се транспонират в българското законодателство изискванията на Директива 2006/21/ЕО за минните отпадъци и е избегната опасността България да плаща огромни имуществени санкции по водена процедура за нарушение на правото на ЕС срещу страната, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Промените в закона регламентират и изискване задължително да се публикува времеви график за хода на процедурата по издаване на разрешителното. Срокът, в който засегнатата общественост може да се включи в обсъждането на заявлението, не може да е по-кратък от 30 дни, постановява още законът.

В случай на голяма авария, операторът на съоръжение за минни отпадъци не само ще трябва да приведе в действие авариен план, а ще трябва и незабавно да информира министерствата на енергетиката и на околната среда. От двете ведомства се очаква да дадат конкретни указания за корективни мерки по отношение опазване на околната среда и човешкото здраве. Така при всеки отделен случай ще може да се подхожда не само по план, изготвен за хипотетична ситуация, а да се дават предписания с оглед конкретния случай и последици.

Когато заявлението за издаване на разрешително касае съоръжение, чиято експлоатация може да окаже трансграничен ефект в държава-член на ЕС, вече е необходимо да се проведат и консултации с тази страна. Такива консултации са задължителни и в случай на авария, за която е вероятно да причини трансграничен ефект.

С оглед поддържане на висока информираност на засегнатата общественост, на интернет страницата на Министерството на енергетиката ще се публикува и поддържа актуален списък на съоръженията за минни отпадъци, включително и на закритите, за които има вероятност да станат заплаха за човешкото здраве или за околната среда. Ще се публикува и актуален списък на всички събития, оказали въздействие върху околната среда по данни на МОСВ.

За непълно транспониране на директива 2006/21/ЕО срещу България се води процедура за нарушение, която е в напреднала фаза преди внасяне на констативен иск в Съда на ЕС в Люксембург за нарушението. С приетите промени в Закона за подземните богатства този риск ще бъде избегнат.

На снимката: Настоящият министър на енергетиката Теменужка Петкова

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички