Енергийно бедните ще получават по 8 лв. месечно за парно


Енергийно бедните ще получават по 8 лв. месечно за парно
Снимка: Getty Images/Guliver

3335

Помощи в размер на 8 лева месечно ще получават граждани, които използват парно за отопление и спадат към категория енергийно бедни. Граждани, които са в същата категория, но се отопляват на ток ще получават помощ от държавата в размер на 12 лева всеки месец. Това сочат разчетите на Института за енергиен мениджмънт като финансовата подкрепа, която предстои да се отпуска след освобождаването на пазара на тока за бита, ще е целогодишна.

В началния етап на либерализация на пазара на електроенергия вече ще има три групи потребители, 7% от които са социално слаби и ще продължат да получават енергийни помощи през зимата. Всеки месец те ще получават допълнително и по-евтини количества ток в зависимост от начина си на отопление.

Втората група обхваща други 7 процента от българите, които ще се възползват само от определените по-евтини количества електроенергия. Двете групи сформират категорията енергийно бедните българи.

Останалите 86 на сто от потребителите няма да бъдат подпомагани от държавата.

До момента бюджетът заделя около 90 милиона лева за подпомагане, като при новата схема ще са необходими още 50 милиона, уточни Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт:

"Все още не е ясно дали тези нови 50-60 милиона допълнителна помощ ще са част от бюджета, или източник ще са енергийните цени, при което 14 процента от потребителите на електрическа енергия ще получават тези по-ниски 100 или 150 киловатчаса месечно, а останалите 86 процента ще компенсират по-ниските им цени и ще плащат тези 50 милиона лева годишно.", допълни Диловски.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички