Енергийно независима България - чрез стандарта "Пасивна къща"


Енергийно независима България - чрез стандарта "Пасивна къща"
Снимка: Getty Images/ Guliver

6292

България трябва да стане независима енергийна държава. Около това становище се обединиха участниците на конференцията "Зелена икономика в съвременните градове между растеж и устойчивост".

Според тях държавите много отдавна е трябвало да направят първата крачка към зелена енегия, но последните няколко години са крачка напред в правилната посока.

Конференцията насочи погледите към къщите на бъдещето. Това са сгради, които притежават стандарта "Пасивна къща" като основа, допълнен от възобновяеми енергийни източници. Идеята е, че "пасивни източници" на енергия като Слънцето и вътрешни източници, включително хората и оборудването, които излъчват топлина, са достатъчни за ефективно отопление на обитаемото пространство. Този стандарт ще трябва задължително да се прилага във всяка една страна-членка на ЕС от 2020 година. Според участниците на конференцията, подобна къща намалява с над 90% потреблението на енергия. За да стане това обаче факт, трябва всички дейности в строителният процес да бъдат синхронизирани - архитекти, строители и производители на материали и компоненти. Според официални данни близо 40% от потреблението на енергия и 30% от емисиите на въглероден диоксид се дължат на сградите. Чрез "пасивните сгради" целта е да се консумира съвсем малко енергия.

Според различни изследвания, проведени от Институт "Пасивна къща", оптимален резултат се постига, когато сградата може да се отоплява единствено с подгрят постъпващ въздух чрез използване на вентилационна система с рекуперация. Иначе стандартът "Пасивна къща" има шест принципа - оптимално равнище на слънчевите печалби, оптимално равнище на топлоизолация, дограма с добри топлоизолационни свойства и висококачествено остъкляване, строителство без топлинни мостове т.е. слаби места в конструкцията, които позволяват загубата на повече енергия, въздухонепроницаемост, вентилация с рекуперация т.е. повторно използване на изходяща топлина.

"Пасивните къщи са сградите на бъдещето. Под термина "пасивна къща" не разбирайте една обикновенна къща, която се използва за живеене от едно семейство. Тук говорим за многоетажни жилищни комплекси, офис сгради и дори за големи спортни съоръжения. Можем да се похвалим, че в Брюксел сме създали квартали, изцяло по тази програми и резултатите са повече от добри", коментира министърът на регионалното правителство на Брюксел по въпросите на околната среда Евелин Хютеброк. Тя е и член на управляващото Бюро на Европейската зелена партия и изнесе специална презентация по въпроса в рамките на конференцията.

"България има нужда от нови работни места и строителството на тези постройки ще създаде такава възможност. Бъдещето принадлежи на пасивните къщи, но най-важното са хората. Трябва да се чуе тяхното мнение, трябва да има дискусия с обществото за решаването на проблемите с урбанизацията", завърши Хютемброк.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички