ЕСО е готов за есенно-зимния сезон


ЕСО е готов за есенно-зимния сезон
Снимка: БГНЕС

2666

Екипите на Електроенергийния системен оператор активно работят по подготовката на съоръженията на дружеството за безаварийна работа през есенно-зимния сезон. Това съобщиха от пресцентъра на ЕСО.

Изпълнението на ремонтната и инвестиционната програми на оператора допринасят за гарантиране сигурността на електроенергийната система през предстоящите месеци. Традиционната проверка на Министерството на енергетиката в обекти на ЕСО за готовността за посрещане на студените дни установи направените инвестиции. Извършва се реконструкция и рехабилитация на подстанциите със системно значение 400/220/110kV „Марица изток“ и 220/110kV „Карнобат“. Приключва подмяната на проводника на електропровод 110kV „Илинден“, което ще повиши сигурността на захранване на потребителите в Югозападна България.

Завършени са планираните инвестиционни дейности в подстанции „Хаджи Димитър“, „Красно село“, „Златица“, „Бяла Слатина“ и „Добруджа“.

В края на месец септември са финализирани ремонтните дейности в подстанции „София Юг“, „Кресна“, „Якоруда“, „Плевен 1 и 2“, както и в подстанции „Образцов чифлик“, „Добрич“, „Балчик“, „Шумен 1“ и „Шумен Запад“, „Пампорово“.

През 2018 година продължиха инвестициите в нови съоръжения с изграждането на нова линия 110kV между п/ст „Траяна“ и п/ст „Стара Загора“, както и рехабилитация на въздушна линия 220kV „Камчия“. Успешно приключиха реконструкцията и ремонтът на въздушни линии 110kV „Граничар“ и „Бохот“.

Извършена е профилактика на 217 подстанции. Направен е двукратен обход на общо 18 500 километра електропроводи високо напрежение. Прочистени са просеки на територия от над 6 200 декара. Подменени са 250 километра мълниезащитни въжета. Монтирани са 245 щъркобрани. Осигурени са високопроходима техника и автомобили.

Продължават дейностите за изграждане на инфраструктура за телекомуникационна свързаност с обекти, които ще се управляват дистанционно. В процес на изграждане са четири опорни пункта за въвеждане на автоматизираното управление на подстанциите.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички