ЕВН ще плаща общо 10 млн. глоба


ЕВН ще плаща общо 10 млн. глоба
Снимка: iStock/Guliver

5275

Необосновано и нечестно е налагането на санкции от страна на КЕВР и КЗК, смята електроразпределителното дружество ЕВН (EVN).

Според ЕРП-то, става въпрос буквално за абсурден случай. КЕВР е наложило общо 6 млн. лева глоба заради два случая на смяна на индивидуални електромери, в които не са изпълнени законови разпореждания - уведомление на собственика по надлежен път. Първият случай е във вилна зона, а вторият - в Ямболско. За всеки от тях санкцията е по 3 млн. лева. Специално за случая във вилна зона от EVN не са успели да осигурят двама независими външни свидетели, които да свидетелстват, че дружеството е направило всичко възможно, за да уведоми собственика. Имало е само един външен свидетел и това е дало основание за жалба. А сметката, за която става въпрос, е от по 25 лева. Подобен е и вторият случай - пак с липсващ подпис на поне още един независим свидетел, като там дружеството е представило стария електромер на засегнатия собственик, за да се увери, че няма надписване, но той въпреки това е обжалвал. Съответно, от EVN смятат, че глоба от по 3 милиона лева за липсващ подпис е твърде висока.

Представителят на дружеството Чемширов обясни, че през 2013 г. компанията е имала няколко такива случаи, но от тогава е взела всички необходими мерки, за да няма подобни нарушения. От EVN са категорични, че когато техни представители са посетили двата адреса, там не е имало собственик на електромерите и са оставени уведомителни писма. В тях се казва, че при повторното идване клиентът трябва да осигури представител, за да бъде извършена подмяната. Но и при второто посещение такъв представител не е бил осигурен.

От компанията посочват, че и двете решения са издадени в непосредствена близост до коледните празници, така че срокът за обжалване е максимално кратък. Освен това, според EVN, КЕВР на практика счита тези нарушения за нарушения, които налагат най-строго наказание, защото са от характер, недопустим за обхвата на лицензията. От дружеството обаче предполагат, че ако например спрат тока на цяло населено място без основание, глобата ще е същата - защото е от най-високата възможна степен.

Втората глоба за ЕВН е на стойност почти 4 милиона и е наложена от антимонополния регулатор - КЗК. Тук, освен EVN, е санкциониран и ЧЕЗ. КЗК заявиха, че двете електроразпределителни дружества са злоупотребили с монополно положение.

От ЧЕЗ също се противопоставиха на решението.

„ЧЕЗ България“ ЕАД, „ЧЕЗ Трейд“ ЕАД и ЧЕЗ а.с. не са извършили нарушения на Закона за защита на конкуренцията. „ЧЕЗ Електро България“ АД и „ЧЕЗ Разпределение България“ АД също изпълняват своята дейност в съответствие с всички изисквания на законодателството, се посочва в изявление на ръководството на групата на "ЧЕЗ" в България, изпратено пресцентъра на компанията.

"Във връзка с Решение № 1475 от 14.12.2017 г. на Комисията за защита на конкуренцията, относно твърдени нарушения на „ЧЕЗ Електро България“ АД и „ЧЕЗ Разпределение България“ АД на Закона за защита на конкуренцията, предстои Решението да бъде получено по надлежния ред. Ръководствата на двете дружества ще се запознаят детайлно с неговото съдържание и ще го анализират, коментират от дружеството.

"В Решението се постановява, че „ЧЕЗ България“ ЕАД, „ЧЕЗ Трейд“ ЕАД и ЧЕЗ а.с. не са извършили нарушения на закона за защита на конкуренцията. Заявяваме, че „ЧЕЗ Електро България“ АД и „ЧЕЗ Разпределение България“ АД също изпълняват своята дейност в съответствие с всички изисквания на българското и европейското законодателство и отхвърляме твърденията за извършени нарушения на закона за защита на конкуренцията. Ръководството на Групата ЧЕЗ в България ще предприеме всички предвидени в Закона действия, за да бъдат защитени интересите на дружествата, на техните клиенти, акционери и служители", се казва още в позицията.

На пресконференцията на ЕВН присъстваше и австрийският посланик Роланд Хаузер, който коментира накратко, че Австрия ще следи развитието на случая, защото той е лош сигнал за инвестиционния климат в България.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички