"Еврохолд" е третият кандидат за ЧЕЗ?


"Еврохолд" е третият кандидат за ЧЕЗ?
Снимка: БГНЕС

2959

Третият кандидат за българския бизнес на ЧЕЗ е компанията "Еврохолд". Това твърди изданието "Лидове новини", цитирано от БНР. 

Още миналата седмица стана ясно, че в надпреварата ще се включи и трети потенциален инвеститор, след като Томаш Плескач от Надзорния съвет на дружеството анонсира тази информация.

Неофициално се твърди, че става дума за българска компания, а финансирането най-вероятно ще бъде осигурено от руски или английски банки. Тази сутрин „Лидове новини” – чешкото издание, което първо разкри намеренията за продажба на българските активи на ЧЕЗ, съобщава, че третият инвеститор е „Еврохолд”.

За последните две години компанията има повече от десет придобивания, но оттам официално заявиха за БНР, че като публична компания, търгувана на борсите в София и Варшава, не могат да коментират слухове и спекулации. 

От "Еврохолд" излязоха със своя позиция по темата.

“Следвайки своята корпоративна политика и правила, Еврохолд България АД не коментира слухове или спекулативни информации, особено, когато това засяга трети страни. Бихме искали да припомним на всеки, че Еврохолд е публична компания, чийто акции се търгуват на Българската и Варшавската фондова борса и като такава, тя спазва стриктно законовите разпоредби и правилата за разкриване и разпространение на корпоративна информация - процес, който се следи внимателно от финансовите регулатори.

Всяка една публикувана спекулативна непотвърдена информация би могла да повлияе на цената на акциите на холдинга и да увреди интересите на акционерите, включително миноритарните, като това би могло да се счита и за нарушение на законите, които регулират дейността на публичните компании. Еврохолд и нейните дъщерни дружества винаги са обявявали публично придобиванията си, използвайки всички съществуващи медийни канали и информирайки едновременно всички заинтересовани лица. Ако компанията и подразделенията й възнамеряват да реализират нови придобивания в бъдеще, те ще ги обявят публично и своевременно ще информират всички заинтересовани лица”, пише в позицията.

Останалите двама кандидати за българските активи на ЧЕЗ са "Инерком" на Гинка Върбакова и индийската "Индия Пауър".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички