Европа ще подкрепи идеята за газов хъб, смята Петкова


Европа ще подкрепи идеята за газов хъб, смята Петкова
Снимка: БГНЕС

1032

Има всички предпоставки за получаване на европейска подкрепа за построяване на газов хъб в България. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред националната телевизия.

Първо, България и европейската общност ще спечелят сигурност на доставките чрез диверсификация както на източниците, така и на маршрутите. За целта ще се наложи рехабилитация на газовата инфраструктура на страната и изграждане на нови газопроводи с дължина 845 км. От думите на Петкова стана ясно, че различните източници, от които да очакваме газ, са Южният газов коридор, терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция, както и интерконекторните връзки, за които има съществен напредък в последните месеци.

Страната ни е готова с конкретните параметри на газовия хъб, каза още Петкова и обясни, че за е необходимои да има газово хранилище. А ние имаме хранилище - това в Чирен. Идеята обаче е хъбът да е при Варна.

Безспорен факт за успеха на идеята за газов хъб е, че първото заседание на европейската група на високо равнище ще се състои в София, добави Петкова. Това, според нея, показва, че Европейската комисия подкрепя твърдо намеренията на българското правителство. Всички технически параметри ще бъдат презентирани днес пред европейските партньори.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички