Герджиков и Борисов обсъждат становището на България по делото "Газпром"


Герджиков и Борисов обсъждат становището на България по делото "Газпром"
Снимка: БГНЕС

2748

Премиерът Герджиков отправи покана към г-н Борисов в понеделник да бъдат обсъдени основните акценти около становището за "Газпром". Това обяви бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова. Нашата позиция е, че е необходима повече информация във връзка с този процес.

До 4 май българската страна трябва да представи своето становище пред Европейската комисия във връзка с антимонополното положение на "Газпром". Ние обсъдихме с "Нова Република" какво трябва да съдържа становището във връзка с антимонополното дело, заяви Петкова в ефира на БНТ.

Становището трябва да защитава интересите на българската страна. Ние трябва да предоставим едно мотивирано становище. Трябва да се върви към единна позиция. Ще бъде добре да се постави дебат по отношение на формулата за определянето на цените на природния газ. Говорим да формулата, по която се определя доставната цена на газа от "Газпром", каза Теменужка Петкова.

Това, което трябва да се направи, е, от една страна, да се готви становището и от друга страна, да се поиска писмено искане от Европейската комисия, в което да бъде мотивирано, че решението трябва да бъде обсъдено преди това и ЕК съм сигурна, че ще приеме нашето искане за удължаване на срока на изготвянето на становището, стана ясно още от думите на Петкова.

Ние трябва да изразим становище по отношение на ангажиментите на "Газпром" в договорите, където да бъдат преодолени всички пречки за преноса на газ. От друга страна, "Газпром" се ангажира да осигури конкурентни цени на своите клиенти. Трябва да се постави и дебата за промяна на формулата за определяне на цената на природния газ, смята Теменужка Петкова.

Европейскатата комисия ще вземе крайно становище след като всички 8 страни, засегнати от монополното положение на "Газпром", представят своите становища, тогава вече може да се преговаря за консенсус в цените на природния газ и България да защити своите интереси, отбеляза още бившият енергиен министър.

Цената на природния газ се определя на базата на договора, който има "Булгаргаз" с "Газпромекспорт", така че това, което трябва да знаят хората, че се появиха коментари, че в края на миналата година КЕВР е задържала цената на природния газ. Тази теза е абсолютно неоснователна, КЕВР е направила анализ и е подходила обективно и прие увеличенитето на цената на природния газ с 4.6%. Това увеличение сега е наистина доста сериозно, но именно това увеличените от първи април тази година може да бъде избегнато с правилните стъпки от антимонополното дело и правилните действия, които ще предприемем ние в изготвянето на становището си пред ЕК, стана ясно от думите на Петкова.

Според нея българската енергетика в момента е в добро и стабилно финансово положение.

Припомняме, че в края на април 2015 г. Европейската комисия официално изпрати уведомление за претенции на руския газов гигант „Газпром” по обвинение в злоупотреба с монополно положение в Централна и Източна Европа. "Газпром" е доминиращият доставчик на газ за страните от Централна и Източна Европа.

Според заключението на ЕК „Газпром” ограничава конкуренцията в осем страни членки – България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Според заключението на ЕК „Газпром” е злоупотребявала с доминиращата си позиция на пазара в Централна и Източна Европа, което е в противоречие с европейското антимонополно законодателство.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички