Големите енергийни инвеститори отвърнаха на удара на работодателите


Големите енергийни инвеститори отвърнаха на удара на работодателите
Снимка: БГНЕС

2664

Виждаме, че организации, които често претендират да представляват целия бизнес в България, предприемат некоординирани със секторните представители действия. Тези действия противоречат на логиката на свободния пазар, на принципите на неприкосновеност на частната собственост и като цяло могат да подкопаят избрания курс от реформи в сектора. Наскоро обявената „Пътна карта“ е ясен пример за такива действия. С това изявление AES Гълъбово, КонтурГлобал, ЧЕЗ и EVN отправиха директен удар срещу четирите големи работодателски организации, които вече поискаха национализация и на американските централи.

Пропагандирането на мерки, които противоречат на националното и международно право, е не само в обратна посока на усилията за стабилизиране на енергийния сектор, но заплашва директно репутацията на България като страна със сигурен инвестиционен климат. Бихме искали да призовем българското правителство да се разграничи от подобни некоординирани действия и да продължи с реформите в сектора, насочени към енергийна сигурност, диверсификация и независимост, казват в декларацията си енергийните компании.

В обявената миналата седмица Пътна карта за реформи в енергетиката, работодателските организации КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП съветват настойчиво държавата да помисли за национализация и последваща приватизация на американските централи. Именно това накара Иво Прокопиев да коментира, че зад това искане стои турски интерес, тъй като имало инвеститор от южните ни съседи, готов да поеме двете "Марици".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички