Горивата може да поскъпнат чувствително заради идването на лятото


Горивата може да поскъпнат чувствително заради идването на лятото
Снимка: БГНЕС

3599

Средно литър бензин A-95H в България е 2,06 лв., а на литър дизел – 2,05 лева. Това показва справката на специализирания сайт fuelo.net. Цената на практика не мърда вече втора седмица след изборите, като на бензиностанциите на Веселин Марешки – VM Petroleum цената също не помръдва – 1,88 лева за A-95H и 1,86 лева за дизела.

Оказва се обаче, че акцизнът у нас е само 30 евроцента т.е. горивата ни са едни от най-скъпите без акциз в Европа – бензинът е по-скъп от този в 13 държави. След облагане с акциз обаче само в Полша бензинът A-95H струва по-евтино, малко над 1 евро. Пред Нова телевизия Пол Ракър, британски гражданин, коментира, че разликата като зарежда на Острова и у нас е между 10-15% спрямо размера на заплатата му и покупателната стойност. Всъщност във Великобритания литър бензин е около 2,68 лева. А в Австрия има места, на които можеш да заредиш 1,04 евро на литър.

Според редица анализатори у нас компаниите могат да слагат марж от 10-15 стотинки на литър. Относно присъствието специално на Марешки има прогнози, че е възможно „големите играчи” да влязат в ценова война с него и да го изтикат от пазара. Друг сценарий е по-големите компании да се „разберат” с по-малките. Самият Марешки категорично

Заради идването на лятото, както и очакваното поскъпване на петрола, може да се очаква поскъпване на горивата с около 10 стотинки.

Темата с горивата е изключително важна за БСП, коментира и Жельо Бойчев. Той обаче не се ангажира с твърд ангажимент, че ще има ново разследване за картел на пазара на горива, но изрази безпокойство от факта, че КЗК първо загатваше едно, а накрая излезе друго – „ценови паралелизъм” т.е. няма картел.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички