Горивата поевтиняват, Русия свали митото на петрола, използван от "Нефтохим"


Горивата поевтиняват, Русия свали митото на петрола, използван от "Нефтохим"
Снимка: БГНЕС

4118

Горивата продължават да поевтиняват. Дизелът и най-масово ползваният бензин A 95 вече се продават с 5 стотинки по-евтино и струват около 2,15 лева за литър в големите вериги бензиностанции в София. В една от малките вериги цените паднаха дори до малко над 2 лева за литър, информира "Труд".

Само преди ден горивата се продаваха на цени между 2,19 и 2,20 лева за литър. Основната причина за спада е поевтиняването на горивата на едро заради понижението при цената на петрола на световните пазари.

"Нека да не гледаме непрекъснато зад океана, пред океана и там, където има добив на петрол. Проблем на България за високите цени е, че нямаме собствени добиви и трябва да се съобразяваме все пак", каза икономическият министър Божидар Лукарски пред БНТ.

По думите му българите винаги са недоволни, докато например германците се радвали и на поевтиняване от 1-2 цента. Той добави, че горивото, което се предлага по бензиностанциите у нас, вече е по-качествено, като припомни данните от проверките преди седмица, че 7% от бензина и дизела са били с отклонения в качеството. Нарушенията при отчитането на количествата се оказаха под 1%.

Русия намали експортното мито за петрола

Русия обяви, че намалява експортното мито на уралския петрол със 17,96% до 109,2 долара за тон. Досега митото беше 133,1 долара за тон.

По данни на ТАСС цената на барел уралски петрол през август е паднала до 45,63 долара, което е най-ниската стойност за последните шест години. На 31 август обаче цената на барел Юралс е 51,57 долара - за пръв път от половин месец насам сортът минава психологическата цена от 50 долара, информира topoilnews. Този сорт нефт се внася и преработва у нас от „Лукойл Нефтохим“.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички