Горивата ще се задържат на тези цени или ще поевтинеят още, твърди експерт


Горивата ще се задържат на тези цени или ще поевтинеят още, твърди експерт
Снимка: iStock/Guliver

2656

Цените ще бъдат на тези или по-ниски нива, с колко ще паднат не мога да ви кажа. Това заяви в ефира на Нова телевизия Андрей Делчев от Българска петролна и газова асоциация, коментирайки цените на гориво в България в следващите няколко месеца.

Делчев посочи, че българските цени следват световните. Статистиката показва, че цените в България се формират по същия начин, както по света, заяви той. Когато цените на едро паднат с 10%, те никога не намаляват с 10% при цените на дребно, каза още експертът от Българска петролна и газова асоциация.

Целият марж на печалбата на търговеца на дребно заедно с логистиката е 12%. Ние печелим от обеми, не от цени, каза ое Андрей Делчев относно печалбата на бензиностанциите у нас.

В България по нищо не се различаваме от останалата част от света, коментира също Марио Гаврилов, говорител на Комисията за защита на конкуренецията (КЗК). Той цитира данни на сайта Global Petroleum, според които в България цените на дребно са паднали с 6%, докато в Белгия те са намалели с около 3%, а в Хърватска с 4%. Цените на дребно се движат значително по-плавно от тези на едро, посочи още той.

Коментирайки предлагания от един търговец евтин бензин във Варна, Гавраилов заяви, че това вече не е единичен случай и има такива бензиностанции в София и по магистрала "Хемус". "Очевидно другите фирми, за да останат на пазара са принудени да се съобразяват с неговите цени. Ако имаше картел, те щяха да свалят цените още повече, за да го изхвърлят от пазара", заяви говорителят на КЗК.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички