Хиляди левове глоба и за Топлофикация София, КЗК е недоволна от размера на санкцията


Хиляди левове глоба и за Топлофикация София, КЗК е недоволна от размера на санкцията
Снимка: Thinkstock/ Guliver

1900

Топлофикация София ще бъде глобена с 125 хиляди лева заради нарушение на Закона за защита на конкуренцията и злоупотреба с господстващо положение. Това каза в студиото на "Денят започва" на БНТ говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов.

Първоначално КЗК била предвидила санкция от 340 хиляди лева за Топлофикация, но Върховният административен съд я намалил на 125 хиляди. Гаврилов посочи, че глобата ще бъде в размер на 125 хил. лева, но не би трябвало тези разходи да бъдат признати от енергийния регулатор и те да натежат на сметките на потребителите.

Нарушението на дружеството е ограничаването на навлизането на пазара за топлинни услуги на малка фирма и това, че не е уведомило клиентите си, че трябва да сменят уредите за топлинно отчитане при влизането на пазара на новата компания.

Всъщност санкцията би трябвало да е тройно по-висока - 340 хил. лева. Но въпреки че ВАС приел аргументите за налагането, последвало намалението. Според Гаврилов това съдебно решение действа доста демотивиращо на КЗК.

Говорителят на КЗК каза още, че наличието на монополи не е проблем за пазара, но е проблем, когато големите компании злоупотребяват със своето положение на пазара. Затова е и важно големите фирми да бъдат дисциплинирани, защото те всъщност влияят на развитието на пазара, а не малките компании, подчерта той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички