Хранилището в Чирен ще побира двойно повече газ от догодина


Хранилището в Чирен ще побира двойно повече газ от догодина
Снимка:

5898

От 2017 г. газохранилището в Чирен ще побира двойно по-голямо количество природен газ. Така ще покриваме изцяло потреблението в страната за 6 до 8 месеца, каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов.

"Добрата новина е, че със съдействието на Европейската комисия по Механизма за трансгранично сътрудничество успяхме да спечелим едно финансиране в размер на 220 милиона евро за двойното увеличение на дебита на хранилището – това означава от 550 милиона на малко над 1 милиард. И в момента мога да ви уверя, че изпълняваме всички предпроектни дейности, които са необходими, и силно се надявам от догодина да се достигне действително до възможности за двойно съхранение на количествата природен газ", заяви Гегов пред националното радио.  

"Булгартрансгаз" ще въведе в експлоатация реконструираната компресорна станция "Странджа". Станцията, разположена до границата с Турция, е изключително важна за транзита на синьо гориво, обясни изпълнителният директор на газовото дружество.

"От шест компресора на четири компресорни станции, които в момента интегрираме, днес имаме удоволствието да открием тези два на "Странджа". Последният, който е на компресорна станция "Петрич" силно се надявам да бъде в експлоатация до 30-40 дни, с което първият етап ще приключи. Имаме и одобрени средства по един наш друг проект, за който Европейската комисия ще ни отпусне необходимите средства за рехабилитация на още четири компресорни станции", допълни той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички