И НЕК поиска поскъпване на тока


И НЕК поиска поскъпване на тока
Снимка: Getty Images/Guliver

2806

И НЕК даде заявка за по-високи цени на тока. Компанията е внесла в енергийния регулатор предложение за нови цени от 1 юли. Преди това трите ЕРП-та - ЧЕЗ, "Енерго-Про" и ЕВН, също внесоха в Комисията за енергийно и водно регулиране искания за поскъпване на електроенергията. Най-сериозна промяна - с 21%, е заложена в документите на ЧЕЗ.

Сега в заявлението си до КЕВР НЕК предлага добавката "задължение към обществото", която влиза в крайната цена на тока за бита, да бъде увеличена от 36.83 на 47.41 лв. за мегаватчас, пише в. "Сега". От комисията обясниха, че обсъжданията тепърва предстоят и още е прекалено рано да се правят прогнози за цените от 1 юли.

В края на 2015 г. НЕК е свила загубата си до 220 млн. лв. - при минус 558 млн. лв. година по-рано. Компанията има големи задължения, като основните й борчове са към фирми от холдинга БЕХ и към доставчици на ток.

След броени дни БЕХ - компанията майка, ще подпише договора за осигуряването на нов заем в размер на 1.3 млрд. лева, с който НЕК трябва да погаси просрочените си задължения към двата американски теца "Марица-изток" 1 и 3. Разплащането е условие двата ТЕЦ-а да свалят цените на тока. Лихвите по заема ще струват на НЕК 68 млн. лева годишно, става ясно от заявлението за нови цени, което НЕК е внесла в енергийния регулатор.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички