Има картел на пазара за горива, разкриха от КЗК


Има картел на пазара за горива, разкриха от КЗК
Снимка: iStock/Guliver

3690

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има убедителни доказателства, че големите вериги на пазара на горива се договарят помежду си на какви цени да продават. Това съобщиха от институцията след направен секторен анализ.

"В резултат на извършения анализ КЗК образува производство за установяване на евентуално извършени нарушения по чл.15 от ЗЗК и чл. 101 от ДФЕС от страна на „Шел България“ ЕАД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ООД, „ОМВ България“ ООД, „Петрол“ АД, „НИС Петрол“ ЕООД и „Лукойл България“ ЕООД; И производство за установяване на евентуално извършено нарушение по чл. 21 от ЗЗК и чл. 102 от ДФЕС от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД", съобщават от КЗК.

Компаниите продължително задържат цената на дребно на високи нива, липсва адекватна реакция спрямо понижението на цената на едро и производствената цена, което според КЗК би могло да е в резултат на антиконкурентни практики - картелни споразумения.

През изследвания период цената на автомобилните горива, предназначени за местния пазар от „Лукойл Нефтохим Бургас” АД, е по-висока в сравнение с предлаганите от дружеството цени за износ, при равни други условия.

От КЗК подчертават, че върху определянето на производствените цени на петролните продукти в България могат да влияят и непазарни фактори, чрез които „Лукойл Нефтохим Бургас” да извлече допълнителни икономически ползи по отношение на стопанската си дейност в страната. Компанията е изявен лидер на пазара на производство и внос на горива в България.

Административно-правни бариери пречат на доставчиците на горива на националния пазар. Те са свързани с функционирането на данъчни складове в страната, допълват от антимонополната комисия.

Основен проблем в сектора е, че голяма част от доставчиците не притежават собствени данъчни складове, понеже не отговорят на законовите изисквания за изграждане и регистриране на такива, както и поради недостатъчен финансов ресурс. Условията за отварянето на склад включват уставен капитал от 500 хиляди лева и гаранции до 30 милиона лева за дължим акциз.

КЗК препоръчва на държавните органи да облекчат достъпа на търговците до акцизни складове.

По-рано днес инициативният комитет "Справедливи цени на горивата" изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, с което настоя твърденията за картел при търговците да бъдат разследвани.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички