Иран може би има интерес да купи оборудването за АЕЦ „Белене“


Иран може би има интерес да купи оборудването за АЕЦ „Белене“
Снимка: БГНЕС

4637

Правителствена делегация замина за Иран, за да проучи интереса на страната към реактора на АЕЦ „Белене“. Продажбата на оборудването е най-добрият вариант за България, смята бившият министър на икономиката Трайчо Трайков, цитиран от БНР.

Продажбата е един от трите варианта на правителството за решаване на съдбата на ядрения реактор, след като страната ни беше осъдена от арбитражния съд в Женева да плати 550 млн. евро на руската „Атомстройекспорт“. Става дума за сложна тристранна сделка, в която участва и Русия. Трайков допълва, че руските компании не са склонни на компромисни решения. Освен това трябва да се вземе под внимание фактът, че става дума за актив, който не може да бъде поверен в ръцете на когото и да е.

Другите два възможни сценария, които се обсъждат, са продажба на проекта или приватизация.

„Да продадем реактора е най-добрият вариант. Приватизацията звучи правилно, но ядрена централа не е като всеки друг проект, който може да съществува отделно от държавата. Такава мощност е свързана с енергийната стратегия на страната. Такъв вариант минава през ревизирането на осъзнатите дългосрочни интереси на страната“, отбеляза Трайков.

Според бившия министър това е правилният път за решаване на проблема, тъй като Националната електрическа компания (НЕК) не разполага с необходимите средства за плащане на глобите наложени от арбитражния съд. Той подчертава, че Иран е на трето място по залежи на природен газ и при възраждането на иранската газова индустрия след санкциите, може да има позитиве както за Иран, така и за България.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички