Искат увеличаване на данъчното облекчение за саниращите жилищата си


Искат увеличаване на данъчното облекчение за саниращите жилищата си

2099

Въвеждане на данъчно облекчение до 10 000 лева (за заплатени разходи по труд и материали) за лицата, които извършват енергоефективно обновяване на жилището си искат от Асоциация Активни потребители. Сега облекчението е 2 000 лева.

От сдружението са изпратили писмо до основните политически партии, участващи предстоящите избори с призив да насочат усилията си именно към мерки за осигуряване на сигурност, предвидимост и ефективност в прехода към енергоефективност и възобновяеми източници на енергия.

По-конкретно от Активни потребители предлагат:

Улесняване на административната процедура по вписване на сдружение на етажните собственици, като общинската администрация служебно да вписва в БУЛСТАТ сдружението.

Промяна към диференциран подход към различните участници в етажната собственост в случаите на участие в различни схеми и програми за енергийна ефективност. Финансирането и/или достъпът до финансов ресурс следва да се прилага диференцирано, като се запази възможността за 100-процентово безвъзмездно финансиране на най-уязвимите – енергийно бедни домакинства, а за останалата част от участниците да се прилага подходът на процентно, макар и минимално, участие.

Предложение за въвеждане на данъчно облекчение до 10 000 лева за лицата, които извършват енергоефективно обновяване на жилището си (за заплатени разходи по труд и материали) – понастоящем е 2 000 лева.

Предложение за ускоряване на процеса по създаване на публично-частни партньорства за енергоспестяване - дружества за предоставяне на енергийни услуги (ДПЕУ), чиято цел е да се ангажират с финансиране на проекти за енергийно обновяване и монтиране на инсталации за възобновяема енергия в жилищни сгради. /За собствениците на недвижимите имоти няма допълнителни разходи, тъй като програмата би се осъществила на основата на договори за енергоспестяване с гарантиран резултат, а същите тези собственици ще се ползват от директните спестявания от сметките си за енергия след ефективното изпълнение на енергийно ефективни мерки/.

Колко плащат за ток в Черна гора: Официални данни за февруари 2023 година

Промяна на енергийните регулации в България за създаване на условия за ефективно и доброволно създаване на енергийни общности. Енергийните общности в ЕС са инструмент за активиране на потребителите като потребители-производители (prosumers) и са основа на процеса на децентрализация и „демократизация“ на енергийния пазар.

Предложение да се провеждат ефективни и широкомащабни информативни кампании за проекти свързани с енергийна ефективност и възобновяеми източници на енергия.

Реформата „За едно гише“ – ключова в процеса на активиране и облекчаване на потребителите на енергия. Чрез осигурения единен достъп на едно гише реално ще се подпомогнат гражданите и бизнеса с разнообразна информация, с техническа помощ и съвети относно нормативни, технически, финансови и други практически въпроси, свързани с програмите, схемите и проектите за повишаване на енергийната ефективност.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.82498
 • GBP
  1
  2.27501
 • JPY
  100
  1.30895
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  194.25
  187.42
 • Litecoin
  1
  121.10
  116.92
 • Ethereum
  1
  2235.90
  2158.81
 • Bitcoin
  1
  31708.65
  30614.95
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички