Иван Иванов: Ако се съберат исканията на ЕРП-тата, токът трябва да поскъпне двойно


Иван Иванов: Ако се съберат исканията на ЕРП-тата, токът трябва да поскъпне двойно
Снимка: БГНЕС

1718

Ако се сумират исканията на всички енергийни дружества през тези два дни, цената на електроенергията за битовите потребители и за бизнеса с ниско напрежение, трябва да нарасне два пъти. Това заключи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, след като изслуша възраженията на НЕК и ЕРП-тата.

Днес се проведе откритото заседание на комисията, относно доклад за утвърждаване на цени в сектор "Електроенергетика" през следващия регулаторен период. Докладът предвижда токът да поскъпне средно с 2 % за цялата страна.

"В един момент, когато българската енергетика е в криза, всички участници в този сектор, трябва да направят крачка назад в исканията си. Това, което чух вчера и днес от представителите на енергийните дружества в страната показва, че този призив не е бил чут", каза Иван Иванов, цитиран от "Фокус".

По думите му КЕВР внимателно изслушва всички предложения и ще се произнесе, съобразявайки се с интересите не само на енергийните дружества, но и на българското общество. "Това е наше задължение пред закона и Конституцията на страната", подчерта Иванов.

На 8 юни КЕВР ще проведе закрито заседания, на което ще приеме проект за решение за цените на електроенергията. Общественото обсъждане по темата ще се проведе на 10 юни, а окончателното решение ще бъде взето 30 юни в закрито заседание на КЕВР.

"Цялата нова схема на ценообразуване на електроенергия няма правно основание, поради което считаме, че е незаконосъобразна", заяви по време на заседанието изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев.

Според него не е за подценяване фактът, че в предлагания механизъм се преплитат регулирана и нерегулирана дейност, което е нарушение на нормативната база, отнасяща се за принципите на ценовото регулиране.

"Има използвани и две пазарни цени. В доклада на сектор "Електроенергетика" е приета цена на свобoден пазaр 73 лева за мегават час, а в този за "Топлоенергетиката" е 65 лева. Това дава основание за тълкуване откъде е взета пазарната цена", каза Илиев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички