Иван Иванов не вижда как може да се намали цената на газа


Иван Иванов не вижда как може да се намали цената на газа
Снимка: БГНЕС

3346

Цените, по които България получава газ, са едни от най-ниските в Европа и почти еизчерпана възможността цената още да намалява, подчерта председателят на КЕВ Иван Иванов.

По отношение на цените на тока, Иван Иванов подчерта, че регулаторът по никакъв начин няма да позволи гражданите да бъдат ощетени, стемят се да намерят баланс между интересите на енергийните дружества и гражданите. В момента КЕВР разглежда заявленията за цени на ЕРП и производителите, Иванов обеща разумно и справедливо решение за цената на тока.

Председателят на КЕВР призна пред БНТ, че Мариците са проблем и регулаторът го отчита в т,.н. добавка “задължение към обществото”. Похвали правителството, че финализира кредитното споразумение, с което от една страна се изчистиха старите задължения на НЕК, позволи да се изплатят задълженията към мини “Марица Изток”, разплатиха се вътрешноотраслови задължения и се повиши значително рейтингът на страната.

20 стотинки увеличение на водата в София са поискали от концесионера Veolia. Увеличението обаче може да е най-много 6 стотинки с ДДС, увери председателят на КЕВР.

Председателят на регулатора поясни, че в услугата се включва както доставянето на питейна вода, така и отвеждането на отпадните води и пречистването, това изисква консумативи, както и ново строителство, разширяване на канализационната мрежа в София.

Повишаването на цената на водата в някои градове и на цената на тока след 1 юли са поводът в студиото на “Денят започва” да гостува председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Цената на газа продължава да пада, на парното и топлата вода – също.

Проблемът със загубите на вода в мрежата надхвърля 50% за страната, призна един от сериозните проблеми председателят на регулатора и поясни, че се дължат на силно износената водопроводна и канализационна мрежа. Подмяната ѝ изисква сериозни инвестиции и те се изплащат чрез цената на продукта, т.е. водата, отбеляза той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички