Иванов: Може да има поскъпване на газа, но то няма да се отрази на парното


Иванов: Може да има поскъпване на газа, но то няма да се отрази на парното
Снимка: БГНЕС

2336

От следващата година може да има поскъпване на природния газ, но то ще бъде под 10 на сто и няма да се отрази на цените на парното и топлата вода. Това заяви в сряда председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Цените на петрола са основният аргумент на Иванов за прогнозата му.

"За момента не считам, че петролът ще превиши значително сегашните си стойности, които се колебаят около 50 долара на барел за сорта "брент", което именно ми дава основание да кажа, че предложението за изменение на цената категорично ще бъде под 10 процента", каза шефът на КЕВР, цитиран от националното радио.

По думите на Иванов предложението на "Булгартрансгаз" за изменение на цената от Нова година за първото тримесечие на 2017-та, ще бъде за увеличение категорично под 10%. 

Преди седмица бе съобщено, че от началото на следващата година "Булгаргаз" може да поиска поскъпване на природния газ, но то няма да е голямо. По думите на изпълнителния директор на газовата компания Николай Павлова след близо две години спад цените на газа последваха тези на петрола и тръгнаха нагоре, което ще наложи промяната им от началото на следващата година.

"До края на 2016 година Комисията за енергийно и водно регулиране предстои да обяви обществена поръчка за доставчик на електрическа енергия от свободния пазар. По този начин регулаторът дава своя принос българските потребители да обсъдят внимателно и да направят своя информиран избор за възможностите, които разкрива либерализацията на електроенергийния ни пазар", съобщиха още от КЕВР днес.

Направените разчети показват, че решението за доставка на електроенергия от свободния пазар е оправдано за регулатора, тъй като в резултат на това разходите за издръжка на КЕВР се очаква да намалеят с около 5000 лева на годишна база. „За всяка организация на бюджетна издръжка спестяването на подобен разход е от голямо значение и нашата преценка е, че това е една добра възможност. По този начин осигуряваме допълнителен ресурс за повишаване на нашия експертен капацитет, с което изпълняваме още по-добре възложените ни функции в служба на обществото“, подчерта Иван Иванов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички