Иванов: Новата цена на тока няма да доведе до съществено поскъпване на продуктите


Иванов: Новата цена на тока няма да доведе до съществено поскъпване на продуктите
Снимка: Getty Images/Guliver

1241

Прогнозата на бизнеса, че след увеличението на цената на тока ще поскъпнат стоките и услугите, няма да се реализира с повече от 1-1,5%, което потребителят на дребно едва ли ще усети. Пазарът функционира на базата на свои принципи, които се определят по модела – "търсене – предлагане". Това каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов пред БНР.

"Пазарът на цените на храните има своите нормални цикли. Винаги по време на есенния период има един лек възходящ тренд, което се случва по климатични причини, свършването на една реколта. Това увеличение на цените на тока, което е определила КЕВР, ще се отрази в себестойността на продуктите в рамките на около 5%, което означава стотинка-две на единица продукт. Не би следвало да очакваме в следствие на повишаването на цената на тока някакви промени в цените на стоките. Ако има такова увеличение, то ще се дължи на нещо друго", заяви той.

Според него оповестяването на негативните очаквания водят до едно спекулативно покачване на цените, но това ще има краткосрочен ефект: Пазарът обаче следва своята логика и отклоненията в следствие на спекулации, които са се забелязвали в минали периоди, са били за твърде кратко време и сега това няма да се отрази съществено на пазара.

С увеличението на цената на тока най-малкият бизнес е поставен отново в ъгъла "на колене", заяви председателят на Асоциацията на микропредприятията Петър Стоянов.

Според него верижната реакция от поскъпването на тока ще удари изключително силно малките в икономиката и затова той не се съгласи с позицията, че увеличаването на цените на тока за бизнеса няма да се отрази на цените на продуктите.

"Това една дълга верига, която в един момент ще повиши цените. Изненадвам се от популистките изказвания на висшите държавници, които твърдяха, че всяка една баба в малко населено място трябва да се радва, че 0,11% ѝ се намалява токът, което представлява 0,3 лева, а в същото време ще трябва да си купува хляб по 1,20 лева. За мен това е нереалистично и положението ще бъде тежко", заяви той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички