Иванов: Отказът на банките да дадат заем на БЕХ без държавна гаранция няма да повлияе на цената на тока


Иванов: Отказът на банките да дадат заем на БЕХ без държавна гаранция няма да повлияе на цената на тока
Снимка: БГНЕС

2919

Отказът на банките да предоставят заем на БЕХ, без да има държавна гаранция за него, няма да има отражение върху цената на тока. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов след открито заседание днес, предаде "Фокус".

„Като комисия КЕВР ще си свърши работата, друг е въпросът какво ще бъде отражението върху цялата българската енергетика. Този резерв, който трябваше да постъпи в резултат на намаляване цената за разполагаемост на двете централи, ние планираме да го покрием с постъпващите вноски във Фонда за енергийна сигурност. Смятам, че на този етап това не би трябвало да има отражение върху цената”, коментира Иванов на въпрос във връзка с отказа за предоставяне на БЕХ на държавна гаранция за заема.

Припомняме, че 12 банки проявиха интерес към желанието на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да вземе заем от 650 млн. евро до крайния срок за подаване на оферти - 26 октомври. В крайна сметка обаче само две от тях изразиха готовност да отпуснат нужния заем, но срещу държавна гаранция.

Заемът е нужен на БЕХ, за да се разплати НЕК с двете американски централи "AES Марица-изток 1" и "KонтурГлобал Марица-изток 3", на които дължи общо 960 млн. лв. Това е условието, за да може договореното намаление на цените на двете централи да влезе в сила, а те от своя страна да се разплатят и с държавната "Мини Марица-изток", на която дължат 364 млн. лв. към август тази година.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички