Изграждането на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" ще струва 5,3 млрд.долара


Изграждането на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" ще струва 5,3 млрд.долара
Снимка: БГНЕС

1833

Изграждането на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" ще струва 5,3 млрд.долара. Това бе уточнено по време на срещата в министерството на енергетиката между специалния пратеник на държавния секретар Джон Кери Амос Хохстейн и ресорния министър Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.

На срещата е уточнена крайната цена по EPC–контракта. По този начин се слага край на спекулациите относно цената на строителството на новия блок, уточнява репортерът на БГНЕС и припомня, че включително народни представители са съобщавали невероятно високи цени относно строителството на бъдещата ядрена мощност.

Участието на АЕЦ "Козлодуй" в изграждането на бъдещата мощност ще възлиза на 400 милиона долара.

Ключовото от срещата между Хохстейн и енергийния министър е установяването на коректната цена на ядрения реактор, съобщи участник в преговорите.

Специалният представител на държавния секретар на САЩ Амос Хохстейн посети вчера България. Освен с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, той имаше срещи с президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов и външния министър Даниел Митов. Сред темите, които Хохстейн обсъди беше и диверсификацията на доставките на природен газ за България.

Идеята за 7 блок

В края на 2013 г. след посещението на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в САЩ беше взето решение България да построи един реактор по технологията АР-1000 на площадката в Козлодуй. Неговото изграждане ще ни позволи и занапред да останем в клуба на държавите развиващи ядрената енергетика за мирни цели. Предлаганият проект е не само един от най-модерните, но също така ще създаде хиляди нови работни места и ще произвежда екологично чист ток за десетилетия напред на сравнително ниска цена.

През декември 2013 г. страните влязоха в ексклузивни преговори, последвали предпроектно проучване за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", проведено след търг. "Уестингхаус" трябваше да предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инженеринга и горивото за него.

Планираше се реакторът АР-1000 да влезе в експлоатация до 2023 г. Като базова мощност с нулеви въглеродни емисии, блокът ще отговаря на изискванията на българското и на европейското законодателство за конкурентоспособна и нисковъглеродна енергия за следващите 60 години.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички