Какви мерки трябва да предприеме КЗК срещу формирането на картели?


Какви мерки трябва да предприеме КЗК срещу формирането на картели?
Снимка: iStock/Guliver

2997

След като в понеделник (10.10) Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) официално обвини 6 дружества в картел на горивата, в края на седмицата стана ясно, че всички обикновени граждани ще имат право да потърсят компенсация, ако бъде доказан картел на пазара за горива. Това заяви председателя на КЗК Юлия Ненкова на специална пресконференция.

Това обаче няма да е толкова лесно, защото - първо, в българското законодателство трябва да бъде имплементирана директива EC/104. Изготвен е законопроект, който ще бъде гледан от Министерския съвет. Ако той бъде приет и мине през парламента, то всеки гражданин би могъл да съди организаторите на картел за обезщетение за пропуснати ползи. Какви доказателства обаче ще трябва да се представят в съда (бел. ред. - например касови бележки), щяла да покаже съдебната практика, по думите на Ненкова.

Председателят на КЗК изрично подчерта, че има уверение, че правителството ще разгледа възможно най-бързо законопроекта.

Припомняме, че според КЗК „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България” ООД, „Петрол” АД и „Нис Петрол” ЕООД, която е позната за клиентите с марката „Газпром”, са се договаряли на какви цени да продават горивата на крайните си потребители. Картелното споразумение е дори преди 2012 г. и продължава до днес, смята Ненкова. Договорките са били за различни периоди – ежемесечни, ежеседмични и ежедневни.

До 30 дни ръководствата на шестте бензиностанции трябва да представят доказателства в своя защита пред КЗК. След това ще има открито заседание на комисията, а после се очаква окончателното решение, като няма краен срок кога ще се произнесе Комисията за защита на конкуренцията. Ако се докаже и пред съда, че веригите са се договаряли, санкцията за тях може да стигне до 10 на сто от оборота им за предходната финансова година.

А вие смятате ли, че компаниите ще компенсират гражданите, ако бъде доказан картел на пазара на горива? Какви мерки трябва да предприеме КЗК, за да избегне създаването на картели при горивата или други сектори? Споделете своето мнение по темата в секцията за коментари.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички