Какво да правим с "Белене" - само АЕЦ или нещо съвсем различно?


Какво да правим с "Белене" - само АЕЦ или нещо съвсем различно?
Снимка: БГНЕС

6426

Да, не се говори много за другите, безядрени възможности как площадката, определена за АЕЦ „Белене“, да бъде използвана за друго, а не за строеж на атомна централа и от това България да спечели. Това мнение изрази пред Expert.bg и Actualno.com енергийният експерт Тодор Тодоров, който е част от неправителственото сдружение "За Земята".

Тодоров напомни, че още през 1990 година, когато за пръв път проектът "Белене" бива замразен от държавата, е предложено да се направи паро-газова централа. След това, през 2012 година, когато първото правителство на Бойко Борисов прекрати проекта "Белене", което беше подкрепено и от парламента, в решението отново пишеше, че може да се направи паро-газова централа, изброи енергийният експерт. Той уточни, че не е почитател на този вариант, защото пак сме щели да бъдем зависими от руския природен газ.

Извън тази опция, Тодоров посочи, че инициативни групи на хора от региона предлагат отдавна различни идеи за създаване на икономическа зона – по подобие на тази в Пловдив. Той напомни, че Русе е най-голямото пристанище на Дунава и може да бъде изградена инфраструктура за всякакъв вид икономическа дейност. Съзнателно това се не се говори, а се говори, че сме вложили 3 млрд. лева и за да не ги загубим, трябва да дадем още 30 млрд., иронично каза Тодоров.

Ядрените отпадъци

Извозването на ядрени отпадъци е въпрос на договорености, но има европейска директива, която ни задължава да ги складираме на наша територия – там, където е централата. Договорът, по който извозвахме отпадъците в Русия, изтече отдавна, напомни Тодоров.

Между 3 и 4 млрд. евро би струвал строежът на хранилище за високо радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво, смята Тодоров, като дава пример с Финландия и изграждането на подобно хранилище там. Той уточни, че в проучването за проекта "Белене" от 1990 година "АЕЦ "Белене": Изследвания и становища на БАН" е доказано, че липсва подходяща геология за строеж на такова хранилище, заради невъзможност да бъдат покрити критерии като здравина на скалите. Според него, "ядрената мафия избягва темата за отпадъците, защото тя е изключително скъпа и променя популистката идея за евтиния ток от ядрени централи".

Тодоров изрази и съмнение, че Румъния или ЕС биха спрели проекта "Белене", ако българското правителство реши да го прави, въпреки че България е страна по международни договори в областта на ядрената енергетика, които вменяват определени изисквания – например Виенската конвенция, според която нашата страна е заложила финансов минимум на сигурност при ядрен инцидент от само 49,1 млн. евро! Има негласно споразумение между България и Румъния на официално ниво, не като общественост – ние не протестираме срещу АЕЦ „Черна вода“, а те – срещу АЕЦ "Козлодуй", каза енергийният експерт. Може би правителството се е договорило за продължаване на строителството на "Белене", изрази опасение Тодоров, който беше категоричен – не трябва да се забравя, че сегашният доклад на БАН е част от изготвянето на по-широка енергийна стратегия. Ако в тази стратегия има още два реактора, това ще промени коренно енергийният микс на страната т.е. ще има продължаваща война срещу съвременните технологии, срещу ВЕИ-тата и залагането на монополи без централизация, без достъп на хората до енергийна независимост, подчерта енергийният експерт.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички