Канете: ЕК подкрепя България за разработването на газов хъб


Канете: ЕК подкрепя България за разработването на газов хъб
Снимка:

2331

Енергетиката е приоритет не само за ЕС и ЕК, но и за България. Тя е ключова държава в европейската енергийна система и също така в Централна и Източна Европа. Затова съм изключително доволен от работата, която успяхме да свършим и нещата, които постигнахме от миналата година насам. Това заяви европейският комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете след срещата си с премиера Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Канете е категоричен, че България има силен потенциал да се превърне в лидер във връзка със създаването на европейски и балкански газов хъб. „България има потенциал да изгради мощен газов хъб на своя територия, защото има изключително добре разработена газопреносна мрежа. Българското правителство направи всички необходимо, за да може в България да бъде създадена такава мрежа, да бъдат изграждани необходимите междусистемни газови връзки. ЕК и България създадоха и работни групи във връзка със създаването на електричество, но и работна група по отношение и на газа”, добави европейският комисар.

„Този хъб ще даде възможност за ползване на различни източници на газ, включително и руски. Основната цел е диверсифициране на източниците на газ, на трасетата и доставчиците. ЕК ще подкрепи всички усилия на българското правителство да се разработи този хъб на територията на България”, подчерта още Канете.

"Ключовата дума в изказването на комисар Калете е „доверие”. Преди година нямаше доверие – тогава се опитваха да излъжат ЕК и нищо не се получаваше", заяви от своя страна Борисов след срещата.

"Всичко, което правят екипите, се оценява. То не е направено срещу Русия – руският газ е добре дошъл. Всичко, което ние изграждаме, то прави пазар, защото когато се прави само в една посока – това не е пазар. Брюксел застава зад нас включително и с финансиране на интерконекторите", допълни премиерът.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички